Православният лагер в Хаджидимовския манастир отново събра деца от епархията

Снимка: Infomreja.bg

Лагерът съществува от 1994 година

Навършват се 27 години от създаването на православния детски лагер в манастира „Свети великомъченик Георги“ край Хаджидимово. Лагерът е създаден от покойния Неврокопски митрополит Натанаил през 1994 година. Всяко лято в него лагеруват по около 300 деца от цялата Неврокопска епархия. Смените са обикновено шест, с продължителност 10 дни.

Лагерът се издържа от Неврокопска епархия, братството към манастира и дарители, част от които - родители на лагерници.

Много са децата, които идват тук по два, три и повече пъти. Доволни са, защото съчетават полезното с приятното и си тръгват с нови знания и нови приятелства.

Сутрин и вечер лагерниците посещават богослуженията в църквата към манастира, четат псалми, пеят църковни песни, участват в беседи, гледат видеоматериали. Следобедите им са посветени на ръчен труд, музикални и спортни занимания, разходки, екскурзии. Някои от тях с желание помагат в кухнята, други поливат цветята.

В момента тук са лагерниците от първата тазгодишна смяна. Тя е само за момчета. Техен възпитател е богословът Крум Дамянов. Под негово ръководство те обсъждат тазгодишното мото на лагера – „Каквото ви каже, сторете!“ – думи на Света Богородица, казани във времето, когато Исус Христос прави първото си чудо – превръща вода във вино.

Момчетата от сегашната смяна са от основни училища в областта. Те са старателни, отговорни и любознателни. Активни са във всичко – и в планираните занимания, и в игрите. Времето им минава неусетно и дори някои вече правят планове през следващото лято да са отново тук.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK