Празникът на плодородието превзе Кюстендил, стотици са участниците

Снимки: Infomreja.bg

Рок група „Фактор“ с концерт пред кюстендилска публика

За 14 поредна година центърът на Кюстендил е осеян с различни есенни плодове и зеленчуци, обединени в единствения по рода си Празник на плодородието. Стартът на празненствата беше даден вчера вечерта с концерт на група PIF.

Днес десетки читалища, земеделски производители и граждани подредиха красиво аранжирани щандове, които привличаха жителите и гостите на града с пъстротата и красотата на есента. Повече от 250 са участниците в музикалната програма за Празника на плодородието, а над 25 са  шатрите, които се включват в изложението.

„Надяваме се да бъде изключителен венец на фестивалния сезон и разбира се да окуражим отново всички да посещават Кюстендил. Хотелите в града са пълни. За първи път програмата и изложението са изнесени в парка пред галерията”, коментира кметът Петър Паунов.

След официалното откриване на празника бяха представени характерни кюстендилски сортове ябълки, предоставени от Института по земеделие – Кюстендил.

Кюстендилски занаятчии показаха своите оригинални художествени произведения, а земеделските производители своята чиста и здравословна продукция, дарена от благословената кюстендилска земя.

Празничната програма продължава днес с конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка под наслов „Плодородието в Кюстендилския край“ .

За най-малките гости на празника е предвидена арт-ателиета и работилници, състезателни игри с плодове и зеленчуци, а за любителите на спорта - открити тренировки в спортните зони на града.

Този есенен празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен през далечната 1896 година, именно в Кюстендил.  Овощарската традиция на кюстендилския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение и от род на род.

Кулминацията на днешните тържества е концерт на рок група „Фактор“, който ще се проведе тази вечер от 20 часа пред ХД „Владимир Димитров - Майстора“.

Програмата на 25.09.2022 г. /неделя/

Парка пред ХГ „Владимир Димитров – Майстора”

11:00 – 14:30 часа

Празнична програма

Арт-ателиета и работилници за деца

Открити тренировки в спортни зони

Състезателни игри с плодове и зеленчуци

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK