Първанов: Левицата се нуждае от дълбока трансформация

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лявото е в кома, а левите хора не вярват, че БСП в този си вид е лява, посочи Манолова

Левицата се нуждае от дълбока трансформация, заяви президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов, който участва в кръглата маса "Лява България – идеи, политики, единение". Събитието събра лидери на леви политически формации.

"Бих казал промяна, но сега иззеха тази дума и я опорочиха", каза Първанов пред останалите участници.

Без обединена левица ние няма да имаме сериозен успех, заяви Георги Първанов и посочи, че  периодите, в които левицата е управлявала или е била част от управлението, са били успешни за България.

По думите му трябва да се работи за равнопоставеност на формациите. "По-малките няма да имат свръхпретенции, да слагат прът в колелата", коментира Първанов и отбеляза, че за общо явяване на местните избори трябва да започне да се работи още от утре.

Бившият президент коментира и поканата на лидера на БСП Корнелия Нинова всички, напуснали партията, да възобновят членството си в нея.

"Длъжен съм да припомня на тогавашния състав на Националния съвет (на БСП), че на 7 януари 2014 г. с решение на Националния съвет ние бяхме изключени от партията", каза Първанов.

"Доверието в левицата е в реанимация", заяви от своя страна лидерът на "Изправи се България" Мая Манолова. Според нея България е лява, а българските граждани имат нужда от социална алтернатива и политика. "Днешното събиране е стъпка в правилната посока. Лявото е в кома, а левите хора не вярват, че БСП в този си вид е лява", каза още тя.

"БСП е приватизирана", заяви още бившият омбудсман и добави, че в парламента десните мислят за Украйна, а левите за Нинова.

Манолова допълни, че е важно левите формации да се явят заедно и да излъчат общи кандидати на местните избори и евентуалните предсрочни парламентарни избори.

Сред участниците на кръглата маса са още Костадин Паскалев, Румен Петков, Татяна Дончева, Георги Кадиев, Симеон Славчев и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK