Последният пирон в ковчега на журналистиката: Коментари за Хекимян

Снимка: Infomreja.bg

Какво коментираха Полина Паунова, Миролюба Бенатова...

Днес -  25 септември 2023 година, в София бе поставен последният пирон в ковчега на журналистиката в България. Днес е датата, която медиите бяха изцяло осветлени като службоугодни, манипулативни и необективни. Днес се поставиха всички карти на масата, които бяха ясно, че играчите държат, но никой не знаеше кой ще е победителят. Знае се едно – губещ е „уважаемият зрител“.

Това е анонимен коментар, който откриваме във Фейсбук – арена за политически коментари, лайф видеа и реклама от години наред. Фейсбук замениха медиите, а медиите се премениха в политически костюми. Иначе казано – на екран, но в друг образ.

Душевността на журналистиката като изконно създадено средство за „комуникация“ между хората, за предаване на информация и спазвана на най-важния етичен стандарт – безпристрастността, днес е не просто ранена, а убита след години тъпкане и категоризиране.

Журналистите са мисирки, подлоги и убийци. Медиите лъжат. Репортерите са неграмотни.

Всичко това ечи в общественото пространство от години и всеки репортер на терен, а не продуцент или директор в кресло, е усещал „народната любов“ особено по време на протестни инициативи.

„Вие сте жълти“ през годините се трансформира цветово във „Вие сте кафяви“ – и с право! Консуматорът на информация – зрител, слушател, читател, е недоволен не от събитията, случващи се в страната, а от начина им на представяне и осведомеността, която получават.

Днес – на 25 септември, всички язви в информационното обслужване на милиони българи лъснаха и системата на журналистиката се прояви еднакво болна като тази на здравеопазването, образованието, правосъдието и всички останали „пациенти“.

Медиите са поле за изява на лица и институции, които заплащат за появата си без да са търсени. Множество политици на регионално и национално ниво придобиха или създадоха свои медии, с които да обслужват своите интереси, да прокарват своята гледна точка, да имат свое пространство за непрекъсната изява. Нима сега става ясно защо виждаме „едни и същи“ на екрана от години, а въпросите не се променят, не дават отговори, не режат. Да! Всичко е платено и изпито до последната капка.

Идеите за етика, етикет, морал, обективност, бързина и качество са дълбоко заровени от определения като „ексклузивно“ и „само по еди-коя си ТВ“. Действията и думите на държачите на микрофони са неадекватни, защото хората в слушалката им крещят, защото на „хората от слушалката“ им крещи човек по слушалката на телефона.

Днес – на 25 септември, бе обявена кандидатурата на Антон Хекимян за кмет на София, издигнат от ПП ГЕРБ.

Хекимян е роден в Стара Загора и дори няма едно поколение зад гърба си, което е живяло в София. Той е първи! Но не това има значение, а качествата и услугите, с които Хекимян се е доказал пред ГЕРБ, за да бъде номиниран, избран, излъчен.

Публикуваме компилация от коментари, последвали след кандидатурата на довчерашния новинар Хекимян:

Слави Т. Трифонов: Всеки български гражданин, който отговаря на условията на закона, може да бъде кандидат за кмет. В този ред на мисли, Антон Хекимян явно отговаря на условията на закона. Но дали отговаря на условията на морала? Да приемем, че онзи ден Бойко Борисов му е предложил, вчера той си е подал оставката като шеф на новините на БТВ и днес се е кандидатирал за кмет на ГЕРБ. Всичко това е малко вероятно. По-вероятното е той да симпатизира на ГЕРБ отдавна и като шеф на новините на БТВ в последните години той е проправял пътя на ГЕРБ в медийното пространство. Разбира се, не знам дали е така, но така е най-логично. Не е незаконно, но е доказателство за целия този политически водевил в публичното пространство на България. Нали Бойко Борисов наричаше журналистите мисирки. Явно има и един мисир. Така че, между представителя на мисирките и представителя на лъжците, аз избирам Ивайло Вълчев. Той е ваш представител!

Журналистът Анна Цолова: Ако някой не беше разбрал за кончината на българската телевизия, днес вече е оповестена публично. Годините натиск и нежурналистика водят до своя логичен, нов епизод.  Ставахме свидетели на какво ли не. Когато всичко е възможно, нищо добро вече не е възможно. Върху достойнството на българската журналистика, днес беше оставено още едно голямо петно.

Журналистът Polina Paunova: Оставете смешките. Издигането на Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от ГЕРБ е огромен публичен проблем. Това е проблемът за сливането на политическа власт и медии. Това момче до онзи ден беше шеф на новините на най-голямата частна, национална телевизия (преди това години наред беше лансиран като топ водещ на сутрешната публицистика), а днес е номинация на Бойко Борисов за столичен кмет. Подобно действие осветява пряката (телефонна) връзка между бившия премиер, лидер на най-голямата партия в България и човекът, който отговаряше за начина на поднасяне на новините в национален ефир. И който и каквото и да говори, че Хекимян бил гражданска номинация, че бил независим журналист - просто лъже. Прощавайте, на независим журналист не се поверява кандидат-кметска позиция - нито за София, нито за Калофер, нито за Студен кладенец. Независимата журналистика не се одобрява от партийните централи, нито от партийните агитки, тя не се харесва от партийните ядра. Харесват я само, когато са в опозиция, защото под нейните прожектори по условие са управляващите.  Кандидатурата на Хекимян е голям медиен скандал. И поставя редица въпроси:

- Заради топлата си връзка с Хекимян ли Бойко Борисов даваше последните си интервюта в бТВ?

- Имало ли е ангажименти за въпроси (или за липса на въпроси) към Борисов?

- Имало ли е ангажименти за особено отразяване на ГЕРБ (които сега ще правят кампанията на бившия шеф на новините на бТВ)?

Всъщност, отсега е ясно какви ще са отговорите на тия питания. Отсега е ясно също, че много вероятно те да са лъжливи. Но кандидатурата на Хекимян е и вид честност - признание за обвързаността, признание, че на оня познат от първия мандат “телефон с копчета”, за който говореше Борисов, има определени копчета и за медии, и за журналисти.  И не на последно място: подобен скандал е предупреждение към повечето партийни симпатизанти - не искайте от журналистите да бъдат конюнктурни, да си затварят очите за ония, които смятате, че е справедливо да не бъдат критикувани, не настоявайте “щом критикуват, те (журналистите) да кажат как да стане по-добре”, защото … за да казват как да стане по-добре трябва да влязат в ролята на Хекимян, а тя е … нелепа.

И накрая: голям срам, колеги. Голям срам.

Журналистът Miroluba Benatova: Борисов е стратег и удря ловко по скелета на така мразената от него професия - журналистиката. Свали бтв в партер, докато му е нужно. Чува се, че Хекимян е бил пред смяна и е изпреварил събитията.  Сега там ще се заредят едни спасители...  Нова тв изглежда професионална, бяла и добра. За бнт да не говорим. Всички говорят за "журналисти - подлоги", а не и за политиците и олигарсите, които изнасилват от години медийната независимост. Изместен е центърът. Успешна подмяна на разказа.  Доверието в медиите е още по-оскъдно. Може би гласовете на Васил Терзиев ще станат повече, така както се случи с Румен Радев и Цецка Цачева. Това Борисов го е сметнал, няма да е случайност. А и той държи на реалната власт в общинския съвет. Нея ще си я има.  Хекимян, който от стажантските му години в нюзрума, сам се наричаше Малкия Бареков, надмина учителя си.  Върви напред и мисли за своето бъдеще. "Просто от другата страна", както спокойно ни сподели.

Преподавателят в АУБ, Darina Sarelska: То е трудно за гледане това. Толкова е срамно. Най-големият, вика, критик на герб. Ама то, като погледнеш телевизорите, дали няма да се окаже вярно? Най-големият е толкова критик, че става за кандидат-кмет. Сметай надолу кво е. С 1-2 изключения, да не ми се обиждат

Карикатуристът Christo Komarnitski: Сами си правете изводи за "независимите свободни медии./ Не съм професионален цоциолог, но според мен Натали Трифонова имаше
по-големи шансове.../ Щом Борисов не благоволи да представи лично избора си пред камерите, резултатът е предизвестен./ А на мен ми е интересно какви примамливи възможности за следизборно кариерно развитие може да предложи Борисов. Шеф на СЕМ? На БНТ?

Журналистът Димитър Стоянов: Влизат в един бар Бареков, Росен Петров и Антон Хекимян. А барът е под бТВ/  Когато ви кажат, че журналистиката не дава перспективи за развитие, не им вярвайте!

Николай Бареков: Няма друго обяснение за клякането на Хекимян и пречупването му пред Борисов, за да се метне под влака в една обречена битка, освен скрити и срамни зависимости - лични и финансови.

Цветан Цветанов: Бойко Борисов и Севделина Арнаудова през Хекимян представяха новините и се канеха гости в полза на собствените им интереси, спестяваха се ѝ неудобните въпроси.

Поднасянето или спестяването на една или друга информация е само в минус на обществото, а последиците не закъсняват.

Липсата на обективна журналистика и свободата на словото са заменени от обслужването на лични и партийни интереси. Това нито е професионално, нито е етично и със сигурност не е здравословно за обществото.

Дезинформацията или представянето на такава води до заблуда и манипулация. Много са темите, които могат да се дадат за пример и са отразени само от независимите журналисти, но не и от обществените медии.

Замитането под килима на една или друга информация е само във вреда на обществото.

Дали всички партийни структури са съгласни с номинацията за кмет на София, както беше оповестено днес? Едва ли! Но стойностните членове и симпатизанти ще могат да изразят своето несъгласие с избор за по-добрите листи и кметове в предстоящия местен вот!

Корнелия Нинова: Бил ли е Антон Хекимян лична къртица на Борисов в бТВ? В бТВ има свестни журналисти и те не бива да се червят заради това, че вероятно Бойко Борисов е имал лична къртица и то на най-високия пост – за новините. Понякога, като гледаме вечер новините от парламента, оставаме с впечатление, че не сме били през деня в този парламент - толкова са манипулативни и изкривени. И това е години наред. Означава ли това, че Хекимян е бил човек на ГЕРБ години наред? Вторият важен въпрос към Борисов: продал ли е София с тази кандидатура - друг да спечели срещу ангажимента да не рови във Фандъкова, Орлин Алексиев и цялата корупционна схема в общината година наред?

И не на последно по значение място, бТВ публикуваха своята позиция, оправдавайки се за това „което не са направили“:

Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел "Новини, актуални предавания и спорт" г-н Антон Хекимян за кандидат за кмет на София, bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане, bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане.

Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.

  1. От 23 септември (събота), Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел "Новини", пое управлението на нюзрума. В редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си. Нашите журналисти следват ценностите и принципите, изложени в редакционните насоки на СМЕ. Повече информация можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board. Г-н Бартолaйт ще бъде временно изпълняващ длъжността директор „Новини, актуални предавания и спорт“ до намирането на подходящ заместник.
  1. Редакционната колегия на СМЕ ще продължи да ангажира bTV със своето присъствие и опит, и да гарантира обективно, безпристрастно и висококачествено съдържание от екипа за новини и актуални предавания. Информация за членовете на нашия уважаван съвет можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board
  1. Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините.
  1. Ще използваме услугите на трета страна - външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.
  1. Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване.

"bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно", заяви Главният изпълнителен директор и изпълняващ длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Ралф Бартолaйт.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK