Омикрон сериозно удря пазара на труда в САЩ

Снимка: Алами/Ройтерс

Около 6% от работната сила са болни или отсъстващи от работа поради Covid вирус

В началото на януари близо 9 милиона американци не са на работа поради заболяване от Covid-19 или необходимостта да се грижат за свои близки заразени с вируса. Увеличеният брой заболели засяга и хората , а с тях и много индустрии - от болниците  до авиокомпаниите.

Според Центровете за Контрол и превенция на болестите в момента Омикрон представлява 98% от случаите в САЩ и продължава да поразява  хората, а с тях и  пазара на труда.

Около 6% от работната сила са болни  или отсъстващи от работа поради Covid вируса. През януари те са 3 пъти повече от миналия  месец.

Седмичните молби на безработните, ориентир за поредната доза съкращения, миналата седмица също са се повишили и са достигнали най-голям брой от 3 месеца насам.

„Отново и отново виждаме, че това икономическо възстановяване е обвързано с пандемията и мерките за обществено здраве“, отбеляза Лук Пардю, икономист в компанията за изчисляване на заплати Gusto.

Според тяхно  проучване през януари седмично служителите в сферата на обслужването са работили по-малко часове в сравнение с миналата година, а броят на часовете, ползвани за  отпуск по болест или платен отпуск, е нараснал от 0,4% на 5,2% само през последните две седмици. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK