Евгений Кънев: У нас има доказан монопол при горивата

Снимка: Infomreja.bg

Има спад на цените на петрола, но у нас той не се забелязва

„Ако има реално регулатор на място, какъвто би трябвало да е КЗК, тогава ще има контрол на цените, на които може да се продава, ще има формула, по която тези цени се обвързват с международните пазари, със запасите от нефт и т.н.  В момента такова нещо няма и съответно единственият вносител на нефт „Лукойл” определя цените, по които се продава на пазара и съответно има явно силно политическо лоби”.

Това коментира Евгений Кънев пред Нова Нюз.

Експертът посочи, че спад в цените на петрола вече има няколко месеца, но това не се забелязва на българския пазар, именно защото има монопол и той определя цените, на които се продава.

„У нас има доказан монопол. Няма политическа воля за справяне с него. В момента почти само руски нефт се продава на българския пазар, преработен, естествено в бензин и дизел. От тази гледна точка, всички играчи на пазара, на практика големите международни вериги, се снабдяват от „Лукойл”, търговецът на едро, за да зареждат  своите бензиностанции и няма как да не се съобразяват с цената, на която той продава. А преди време, когато имаше възможност за внос от други места, този внос се контролираше всъщност пак от „Лукойл” чрез данъчни складове”, добави Кънев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK