Всички данни по отношение на новия щам омикрон показват, че Т-клетъчният имунитет не е променен, промяната е 20% спрямо оригиналния китайски вирус, а при сравнение с Делта няма промяна, която предопределя благоприятно развитие върху преболедували и ваксинирани. За останалите - трудно може да се каже, но се очаква боледуването да е като при останалите варианти. Това каза проф. Доброслав Кюркчиев, началник на клиниката по имунология в болница "Св Иван Рилски" пред БНТ. В голямата част от случаите ваксинираните са предпазени от тежко боледуване и хоспитализация. Затова и преболедували, и ваксинирани прекарват новите варианти на коронавируса.

Екипът на болницата и на болница "Лозенец" също е направил изследване, излязло на 31 декември, на Т-клетъчния имунен отговор при хора след ваксинация и преболедуване. То е публикувано в авторитетно английско списание. Изводите от него са, че понякога ваксинирани хора може да нямат Т-клетъчен имунитет в кръвта, но да бъдат напълно протектирани.

Няма какво да стане, ако човек има много антитела и се ваксинира, категоричен е Кюркчиев. "Като капан за хлебарки" специалистът определи твърденията, че ваксинираните с бустерна доза привличат по-лесно новия щам Омикрон. Лекарят добави, че ваксинирани хора се заразяват, но прекарват коронавируса леко. Според данните в Америка - от хората в болници - ваксинираните са 7%. Проф. Доброслав Кюркчиев призна обаче, че очевидно ваксините не са достатъчно добро решение срещу заразяване, а са добро решение срещу тежко боледуване и смърт.

Той обаче е против мерките - маски, локдаун, смята, че се е прекалило с тях и единственото медицинско средство е ваксинацията. Кюркчиев добави, че в много страни има тенденция към приключване на масовата зараза с коронавируса. В заключение той коментира и уязвимостта на децата, като посочи, че те не са специална мишена, малко по-уязвими са, а за тестовете, които им се прилагат, смята, че са избрани щадящи тестове, отколкото по-качествените.