Василев: Няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Габриел

Снимка: Infomreja.bg

Борисов премиер, а Пеевски или аз вицепремиер е в сферата на научната фантастика, каза той

Благодарностите на Зеленски към Борисов, Пеевски и Петков за втората порция военна помощ показва, че са откроени политическите сили, които са гласували „за“. Не мисля, че Зеленски или някой отвън може да легитимира която и да е партия в България. Това каза финансовият министър Асен Василев в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Моите отношения с Парламента винаги са били изключително прагматични, налагало ми се е да приемам бюджет или актуализация без ясно мнозинство, каза Василев.

Подкрепата от страна на ГЕРБ за бюджета не беше изведнъж, те имаха определени искания, да се намали приходната част, каза финансовият министър. Когато се постигна споразумение по основните точки те подкрепиха бюджета, допълни той.

Моите позиции не са били на сближаване с някой или друг, те са ясни, ако се окажат подобни на други, това е добре, каза политикът. Един министър трябва да има свободата да подбира екипа си, да взима решения, които по Конституция са негово право, но това трябва да е съгласувано с политическата подкрепа, която е поставила този човек на министерския пост, посочи Василев.

Кой е шеф на „Пирогов“ се интересува само Здравната комисия, заяви министърът.

Законът на бюджета беше публикуван преди изказването на президента, този закон не е променен, т.е. промени по това, за което той говори няма да има, защото такъв текст няма, посочи Василев.

Няма продажба на българска земя, заяви министърът. Неговото мнение е, че не трябва да се продават активи, ако те могат да се използват от държавата по правилния начин.

Василев коментира изказването на Чолаков, че Борисов трябва да е премиер, а той или Пеевски да бъде вицепремиер. „Това бих го сложил в категорията научна фантастика“, каза той.

Това, което се случи по време на настоящото правителство е, че приемахме законите, свързани с второто плащане на ПВУ – създаде се антикорупционната комисия, тръгна реформата в енергетиката, тръгнаха ключови промени по регулаторите, каза Василев.

С бюджетната политика дефицитът на България като процент от БВП е спаднал, доходите растат по-бързо от инфлацията, имаме и ръст на БВП от 2%, обясни Василев.

Няма хипотеза, в която ГЕРБ могат да излъчат друг премиер, а не Мария Габриел, посочи той.

Президентът не работи за българския национален интерес, в Конституцията пише ясно, кой може да я пипа, посочи политикът.

Министърът на финансите обясни, че „Лукойл“ са платили тази година около 400 млн. лв. данъци. Не съм ходил на тайни срещи с никого, така коментира той думите на Росен Христов за тайни срещи на управляващите с „Лукойл“. На въпроса за продажбата на „Лукойл“ той посочи, че ако има такава тя трябва да се случи с ясен стратегически инвеститор, ясен собственик на въпросното дружество. Да се продаде такъв стратегически актив на офшорка не е приемливо за българското правителство, каза той. Фиктивна продажба няма да се случи, докато имам участие в процеса, заяви Василев.

По негови думи договорът с „Боташ“ е неизгоден за България. Причината е, че има неустойки и се дава преференциален достъп до българската газопреносна мрежа на „Боташ“, следователно договорът е неравностоен, поясни Василев.

Правителството съществува, защото има определени задачи към България и докато те се вършат то ще оцелее, заяви министърът.

Повече от разговора гледайте във видеото:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK