Проф. Румен Гечев: Новото мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” издънват бюджета

Снимка: БСП

По думите на проф. Гечев предложенията на ГЕРБ в бюджетна комисия надхвърлят 1,3 млрд. лв. нови разходи

“Дали срещата с президента ще бъде днес или в четвъртък, няма никаква разлика. Но за няколко милиона българи има разлика дали ще бъде приет бюджетът. Ръководството на партията е ангажирано, тъй като ние водим консултации за 33 милиарда лева.” Това заяви народният представител от “БСП за България” проф. Румен Гечев относно отложените консултации в президентството за съставяне на нов кабинет.  

“Приоритетът на бюджета е свързан с това да не се извиват ръце при воденето на преговори. От предложения бюджет нещата вървяха добре, докато новото мнозинство ГЕРБ, “Има такъв народ”, ДПС и “Възраждане” не започнаха да правят скандални предложения”, обясни той в предаването “Още от деня“ по БНТ. 

По думите на проф. Гечев предложенията на ГЕРБ в бюджетна комисия надхвърлят 1,3 млрд. лв. нови разходи, без приемливи аргументи в приходната част. “В крайна сметка се гласуваха плюс 760 млн. лв. от новата коалиция, което е проява на безотговорност и си е чиста атака върху финансите на държавата. Защото идват избори и тези колеги искат да се бият в гърдите, че са завоювали повече средства”, посочи социалистът. 

Той даде пример с предложението на ДПС за пенсионната система. “ДПС предлагат да се увеличи минималната пенсия със 120 лв. И каква е опасността - ако увеличите минималната пенсия 467 лв. с още 120 лв., на практика ДПС искат минималната пенсия да се изравни  със средната. Ако се изравни минималната със средната пенсия това означава, че няма значение колко сте внасяли като сте работили. Няма значение дали сте били главен инженер или пазач в една фирма, ще получавате една и съща пенсия”, обясни Румен Гечев, който е заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.  

Според него става дума за политическо заиграване и купуване на избиратели преди изборите. “Има определени избиратели като земеделците, в това число отглеждащи тютюн, които се осигуряват на максимално ниски величини. Ако някой иска да си стимулира основно своите избиратели със 120 лв. и да накара цялото общество да плащаме за изравняването на минималната със средната пенсия, това е непочтено преди избори”, посочи народният представител от БСП. 

“60-те лв. добавка за всеки пенсионер остават за постоянно в пенсиите. Те също се увеличават с процент, който е малко над инфлацията. А с промяната на структурата на пенсионното осигуряване от 1 октомври, ще се възстанови справедливостта. В момента хора с една и съща професия и с еднакъв трудов стаж, някъде разликата е повече от два пъти в пенсията, която получават. Поради което от 1 октомври преизчислението ще бъде на базата на реален трудов стаж, професия и вноските, които са правени за пенсионно осигуряване”, каза проф. Гечев по отношение на пенсиите. Той увери, че дори да не управлява това правителство, едно ново управление няма да посмее да промени това, което вече е залегнало в бюджета. 

Според социалиста е по-добре да има ново правителство в рамките на този парламент. “Проблемът е, че ако отидем на избори, ние ще влезем в есенно-зимния сезон без парламент. Най-лошото е, че ние имаме да приемаме 22 нови закона за Плана за възстановяване и устойчивост. Става дума за програма за над 13 млрд., от които 3,5 млрд. трябва да получим до края на годината”, обърна внимание той. 

Румен Гечев бе категоричен, че БСП няма да участва в правителство с ГЕРБ и ДПС. “Така че потенциалът за правене на правителство е с депутати от “Има такъв народ” и евентуално с независими депутати от други групи”, коментира още той. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK