Обещанието изпълнено! Започва строежът на Покровнишкия мост

Снимка: МРРБ

Николай Шушков провери на място началото на строителния процес

Започна изграждането на нов мост над р. Струма при с. Покровник.

След повече от една година забавяне на процедурите за издаване на строителни документи обектът вече има разрешение за строеж съгласно закона и строителните дейности започнаха, съобщават от МРРБ.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков провери на място началото на строителния процес и се срещна с кмета на селото Недко Ангелов и представители на фирмата – изпълнител на обекта.

„След първата среща, на 4 януари тази година, с областния управител на Благоевград, кмета на община Благоевград, Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, представители на ВиК-Благоевград, на газово дружество „Аресгаз“ и други, форсирахме усилия и МРРБ изпълни във възможно най-кратки срокове поетите ангажименти“,  коментира заместник-министър Шушков. Той припомни, че мостовото съоръжение при село Покровник бе компрометирано след обилни валежи през месец декември 2021 г. и оттогава е затворено за преминаване на автомобили и пешеходци, като това породи напрежение и недоверие сред жителите на община Благоевград.

Шушков обясни, че предишното правителство е бавило заданието за новия мост и в продължение на близо една година и половина съоръжението е в аварийно състояние, а по него минава и основният газопровод за Благоевград и захранва над 3 хиляди абоната, включително училища, детски градини и други социални заведения.

„За малко повече от два месеца подготвихме необходимите строителни книжа и изграждането на ново мостово съоръжение над р. Струма започна“, подчерта зам.-министър Шушков и допълни, че мостът ще осигури връзка на Покровник и прилежащите села с областния град Благоевград. Средствата за изграждането му са осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Заместник-министърът апелира строителите за максимално бързо изграждане на моста и осигуряване на пълна безопасност на строителния обект. Шушков съобщи, че има уверението на Областната дирекция на МВР, че също ще подпомага осигуряването на безопасно преминаване в района.

Очаква се до няколко дни министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков да посети региона и да провери хода на строителните дейности на новия мост, ремонта на пътя, свързващ село Покровник със Зелен дол, както и други обекти на място.

Припомняме, че два протеста, които затвориха АМ „Струма“ и Е-79 се състояха през 2022 и 2023 г. Жители на 6 села се обединиха с искане мостът да бъде изграден по-бързо.

На 20 януари път се преведе среща между протестиращите, представители на МРРБ, АПИ и Община Благоевград, както и Областната управа, на която бе обещано, че през март дейностите стартират.

В рамките на 40 дни (които започват да текат от 26 януари) изтича срокът по обявената от АПИ обществена поръчка за избор на фирма, която да изгради моста, в този срок се вмества и изграждането на допълнителното временно съоръжение. Сроковете обаче не се бавят, уточниха представителите на институциите и заявиха, че строежът на моста е предвиден за 300 дни, което означава, че ще бъде готов около ноември 2023.

Преди изграждането на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации без това да води до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК: "Хронология на покровнишкия мост": Бави ли се строежът или просто се спазва законът?

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK