56 са задържаните до момента в акция "Бяло", прокуратурата започва работа

Снимка: Infomreja.bg

Прокуратурата ще работи приоритетно по случаите

Под надзора на прокуратурата се провежда Специализирана полицейска операция в цялата страна за противодействие на  разпространението на наркотични вещества, съобщават от държавното обвинение.

„Разпоредил съм активизиране на работата по досъдебни производства в координация с МВР.  Прокуратурата от месеци извършва анализ на дела за разпространение на наркотици, особено около училищата, с оглед постигане на резултати, които българските граждани очакват – противодействие на престъпността и защита на сигурността, на нашите деца“, заяви главният прокурор Иван Гешев в изявление пред медиите.  

В продължение на повече от месец се създава координация по места със структурите на МВР. Налице са притеснителни тенденции с разпространението на наркотиците, с управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, които сериозно застрашават българските граждани, посочи главният прокурор. Създадена е организация за бързо и приоритетно разследване на случаи, по които днес, 07.12.2022 г., МВР извършва проверки с цел разкриване на престъпления.

„В координация с МВР активно се пристъпва към привличане към наказателна отговорност на лица, за които са събрани доказателства за разпространение на наркотични вещества по дела, разследвани и  от полицаи, и от следователи“, поясни главният прокурор.

В рамките на следващите дни прокуратурата ще представи информация за резултатите от Специализираната операция на територията на страната.

"Дали някой представител на институция в държавата харесва или не харесва този, който стои начело на прокуратурата, това не интересува гражданите. Основната цел е взаимодействието на институциите за защита на сигурността на гражданите", заяви главният прокурор.

Обобщени резултати ще бъдат представени през следващите дни.

Мащабната полицейска операция на територията на цялата страна започна от 0.00 часа днес по заповед на главния секретар на МВР. Целта е противодействие на организирани престъпни групи, занимаващи се с разпространение и производство на наркотици, както и на всякакъв вид престъпления, свързани с наркотични вещества. Операцията протича при много добро взаимодействие със структурите на прокуратурата по места, коментира министър Демерджиев. Тя е ясен и категоричен знак на държавата за нетърпимост към този вид престъпност. Налице е воля и от МВР, и от Прокуратурата, акциите да продължават дотогава, докогато нивото на разпространение на наркотици в страната спадне рязко, заяви вътрешният министър и изрази увереност, че двете институции заедно могат  по същия начин да отговорят и срещу други престъпни деяния.  

В операцията участват над 3000 служители на полицията, жандармерията, включително и на ГД „ Гранична полиция“. Към момента са задържани 56 лица, уточни главен комисар Петър Тодоров. Проверяват се над 150 обекта от целия спектър -  търговски, частни адреси, заведения, места, за които има данни за наличие на наркотици. Установени са престъпления, свързани с притежание и разпространение на наркотични вещества, както и шофиране под въздействието на дрога, допълни главният секретар на МВР, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK