ГЕРБ и ПП с най-много сигнали до РИК-Благоевград: Масово се гласувало с придружители

Снимка: Infomreja.bg

Има сигнал за намеса на кмет в изборния процес

4 жалби са подадени в РИК-Благоевград, от началото на изборния ден. И по четирите Комисията се е произнесла с решения.

В жалба, входирана от упълномощен  представител на ПП „Продължаваме промяната“, се твърди, че членове на шеста Секционна избирателна комисия в Симитли, допускат избиратели да гласуват с придружител без да има основание за това – видима физическа невъзможност, за упражняване правото на глас.

Твърди се, че член на СИК оспорва решението на комисията, но останалите членове са съгласни.

Районна избирателна комисия е разговаряла с членовете на комисията, в това число и с ръководството, й е дала указания да се спазват правилата на Изборния кодекс и Методическите указания на ЦИК по прилагане на същия.

В жалба, входирана от същото лице, са изнесени твърдения, че членове на 39-а Секционна избирателна комисия в с. Лъжница, общ. Гоце Делчев, допускат избиратели да гласуват с придружител без да има основание.

От представителя на ПП е входирана и трета жалба – за това, че членове на 12-а Секционна избирателна комисия в с. Долно Осеново, общ. Симитли, стоят пред екрана на машината, докато избирател гласува и че не се вписват данните на придружителите в съответния протокол, а се записват на бял празен лист.

В жалба, четвърта по ред от представителя на ПП, са изнесени твърдения, че членове на 12-а Секционна избирателна комисия в с. Долно Осеново дават указания на избирателите как да гласуват.

И по 4-е жалби РИК е излязла с решение.

ГЕРБ-Благоевград, също подаде сигнал до РИК за нарушение на изборните правила в с. Долно Осеново.

„В СИК № 12 и СИК № 13 представителите на ПП „Продължаваме промяната“ отказват на избиратели, които изпитват затруднение с гласуването и заявяват желанието си да гласуват с придружител да упражнят това свое право”, се казва в жалбата, като се иска РИК да предприеме мерки по случая с оглед спазването на Изборния кодекс.

„В СИК № 12 и СИК № 13 представителите на ПП „Продължаваме промяната“ отказват на избиратели, които изпитват затруднение с гласуването и заявяват желанието си да гласуват с придружител да упражнят това свое право”, се казва във втора жалба на ГЕРБ.

Областният изборен щаб на ГЕРБ-Благоевград подаде сигнал до Районната избирателна комисия за намеса на кмета на с. Брезница, община Гоце Делчев –  Иса Сакали, в изборния процес.

„Кметът постоянно влиза в СИК № 34, където настоява да бъде придружител на избиратели. В същата изборна секция се гласува с хартиени бюлетини и той иска да ги попълва от името на придружаваните от него избиратели. Г-н Сакали влиза в пререкания и с членовете на комисията и в частност с нейния председател Марияна Делииванова, като се опитва да се намесва в работата на комисията”, се казва в сигнала, до РИК.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK