Арт, арт, ама няма нужда: Махат арката пред храм-паметника "Ал. Невски", осмяха я

Снимка: Валдес Радев/ Фейсбук

Не липсваха карикатури, които буквално за часове заляха мрежите

Арт инсталацията от три арки и надпис „Светлината в нас“, разположена до храм-паметника „Св. Александър Невски“, ще бъде премахната, съобщиха от Столична община. 

Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата. Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм. За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента. През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти, допълват от Общината.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.

Арките "Светлината в нас" пред катедралния храм са дело на Фондация "Колективът". Колективът е семеен - Мартин Янков и родителите му. Мартин Янков е автор и на други арт проекти, с финансиране от Америка за България, съобщават от разследващия сайт Bird.bg.

Арките предизвикаха висок обществен интерес и понесоха критика от множество потребители в и извън социалните мрежи.

Критиката не пожали и коледната украса в центъра на столицата и по-точно арт изображение на Снежанка, което според повечето софиянци е плашещо.

Снимка: Валдес Радев/ Фейсбук
Снимка: Валдес Радев/ Фейсбук
Снимка: Валдес Радев/ Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK