Номинираха румънски журналист за Нобелова награда за мир

Снимка: Официална страница на Нобеловите награди

Номинацията е за приноса му в разобличаване на престъпността и корупцията

Румънски журналист е номиниран за Нобелова награда за мир, заради приноса си в разобличаването на организираната престъпност и политическата корупция, съобщава сайтът Зиаре. 

Пол Раду е съосновател на така наречения проект за докладване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) - глобална мрежа от разследващи журналисти, която публикува историите си чрез местни медии, и на английски и руски чрез своя уебсайт.

“Фокусирани сме върху разследване на глобална и местна организирана престъпност и корупция. Организацията ни е на повече от 15 години. Започнахме със седем души през 2006 г. Днес имаме служители в Латинска Америка, Азия. Ние сме на шест континента. Започнах в Източна Европа, с Румъния и Босна и Херцеговина, с Балканите. Но ако разследвате организираната престъпност, стигате до Латинска Америка, САЩ, Великобритания. Стигате навсякъде”, коментира Пол Раду. Едно от последните големи разследвания е за Панамските досиета. 

Предложението за номинацията за Нобелова награда е направено от професор Волфганг Вагнер. Той твърди, че като разкрива организираната престъпност и корупцията, мрежата от журналисти има огромен принос за мира.

“Беше изненада. Номинацията дойде от професор в Амстердам, от един от най-престижните университети там. Изпратиха ни имейл и ни информираха, че имат възможност да правят номинации за Нобел”, допълва Пол Раду, цитиран от Зиаре. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK