Теодора Генчовска се срещна с представители на студентските съвети от висшите военни училища

Снимка: МО

Фокусът на дискусията беше поставен върху регламентирането на статута на курсантите

„Изграждането на нов тип лидери и командири изисква цялостна промяна във военното образование и е сред приоритетите на служебния кабинет на Министерството на отбраната. Процесът е комплексен и кореспондира с модернизацията на въоръжените сили, повишаването на социалния статус на военнослужещите и усъвършенстването на кадровия модел за тяхното развитие.“

Това каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на среща с ръководството на Националното представителство на студентските съвети. В срещата участваха и представители на студентските съвети във Военна академия „Г. С. Раковски“, Националния военен университет „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

Фокусът на дискусията беше поставен върху регламентирането на статута на курсантите и необходимостта от промени в нормативната база, свързани с подобряване на социално-битовите условия във висшите военни училища и повишаване на възнагражденията на обучаемите. 

Заместник-министър Генчовска посочи, че компенсирането на недостига от финансови средства за подобряване на материално-техническата база и битовите условия във висшите военни училища може да бъде постигнато  с увеличаването на бюджета на Министерството на отбраната до 2% от БВП.

За да има приемственост в усилията за решаване на проблемите, тя предложи представители на студентските съвети от висшите военни училища да бъдат включени в работата по актуализиране на нормативната база. Заместник-министърът на отбраната увери курсантите и студентите, че техните предложения ще допълнят усилията на ръководния състав на висшите военни училища и на експертите от Министерството на отбраната  за решаване на поставените въпроси.

В срещата, която се проведе в Министерството на отбраната,  участваха представители на дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK