Генчовска: България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на видеоконферентна среща днес

България категорично осъжда непредизвиканата и неоправдана война на Русия срещу Украйна. Нашата позиция е постоянна, ясна и твърда: подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително нейните териториални води“.

Това заяви заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска на видеоконферентна среща днес, 23 август, с министрите на отбраната на Грузия, Полша, Румъния, Украйна и Турция. Форум в този формат се провежда за втори път по инициатива на Министерството на националната отбрана на Република Турция.

На срещата беше посочено, че войната в Украйна засилва заплахите срещу сигурността и може да доведе до дестабилизация на целия Черноморски регион.

„България подкрепя всички инициативи на НАТО за увеличаване на бдителността, възпирането и отбранителните способности на съюзниците“, посочи заместник-министър Генчовска. Тя подчерта, че решенията за засилване на присъствието на Алианса в източния фланг, включително създаването на четири допълнителни бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария, спомагат за укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на страните-членки.

Освен стратегическото значение на Черноморския регион за сигурността на евроатлантическата общност, представителите на шестте държави обсъдиха още засилване на сътрудничеството за осигуряване на ефективни стратегически комуникации за борба с дезинформацията и помощта за Украйна, която предоставят страните-членки на НАТО и ЕС.

Заместник-министър Генчовска отбеляза, че освен хуманитарна и военно-техническа помощ, България е готова да окаже силна подкрепа на Украйна, която през юни тази година получи статут на кандидатка за членство в ЕС, в усилията й за реформи, допринасящи за започване на преговори за присъединяване към Съюза.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK