Президентът поздравява юридическата общност за Деня на Конституцията

Снимка: Прессекретариат, архив

„Доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден“

„Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото, да претворяват в разумни и ясни правила конституционните начала и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество“. Това се казва в приветствие на президента Румен Радев до юридическата общност в България по повод 16 април - Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Държавният глава припомня, че в деня, в който се прекланяме пред делото на нашите предци, приели Търновската конституция и положили демократичните основи на възродена България, професионален празник отбелязва общността на юристите и съдебните служители, призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

Президентът изразява увереност, че емоциите, оптимизмът и надеждата на участниците в Учредителното събрание преди 142 години са живи и днес, защото чрез духа на Конституцията е пренесен техният завет – да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, да бъде съхранена българската памет и тя да бъде стабилната основа на идните поколения.

Президентът поздравява българските юристи и съдебни служители с професионалния им празник и подчертава, че прилагането на правото като стройна система от правила има значение, което далеч надхвърля уредбата на обществените отношения. По думите на държавния глава, измеренията на правото да утвърждава етични норми и да формира правосъзнание за поколения напред изискват професионализъм, разум, смелост и отговорност, които качества всеки юрист следва да проявява до край.

„Бъдете непоколебими в отстояването на правото, бъдете безкомпромисни с неправдата, доверието в българското правосъдие се гради с постоянство всеки ден“, обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK