За любовта няма граници

Снимка: Infomreja.bg

Кюстендилка и северномакедонец с повече от 11 години щастлив брак

За любовта няма граници. Жив пример за това е доказан от семейство Николовски, което живее в Кюстендил и има повече от 11 години щастлив брак.

Това е семейство, създадено и от двете страни на границата между България и Северна Македония, и може да го наречем интернационално семейство между българка и северномакедонец.

Това са Ева Езерска Николовска - учителка по немски език в Икономическия техникум в Кюстендил, и Горан Николовски от Крива Паланка, който работи като търговец в магазин за фуражи.

Вдигат красива сватба в Северна Македония след което им се ражда дъщеря, наречена Саня Горанова Николовска. Те обичат както България, така и Северна Македония и по никакъв начин не желаят да делят двете страни на твоя или моя, или на ваша и наша.

„Аз нямам  вина, че съм роден в Крива Паланка, или какво е виновна жена ми, че е родена в Кюстендил? За любовта няма граници. Ние се обичаме и сме създали семейство и дъщеря ни е вече на 10 години. Ако искаме да сме европейци, не бива да градим Берлинска стена, а да живеем в мир, без титовизъм и живковизъм, и да градим бъдещето на децата си", каегоричен е Горан.

Преди епидемията те живеят, без да водят сметка колко пъти са били в България или колко пъти са минавали границата за Северна Македония. И на много празници като Коледа, Илинден предпочитат да ги прекарат със своите роднини зад граница, или просто да се разходят на пазар.

„Живеем свободно и спокойно, без конфликти. Ние не може да заличим вековете и историята назад, а трябва да имаме европейско поведение и да гледаме напред, което ще доведе до сплотяване и разбирателство, а не до разединение. Политиците нямат право да рушат това, което е създадено от двата народа и градено с години. Ако искаме да има мир, това трябва да се случи", споделя Ева Езерска Николовска.

Тези двама млади хора са изградили своята съдба не само на основата на любовта, но и на мъдри принципи, които ги водят напред. Дъщеря им Саня е кръстена в църквата "Свети Димитър и Йоаким Осоговски" до Крива Паланка.

Това интернационално семейство разказва, че в Кюстендил и на много места в региона живеят много северномакедонци, които се развиват успешно и харесват България, "но да не забравяме през годините като дойдеше лятото как с месеци почиваха на морето".

Трябва да се знае, че Ева и Горан не са изключение. Като тях има много такива двойки. Един друг пример - българката Анета Иванова – авторка на книгата „Глас”, както и северномакедонецът Радко Стоянчов, които преди години редовно посещаваха Кюстендил и на всички лични празници се обличаха в тениски с бяло, зелено и червено...

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Watch00:32 - 19.04.2021
За сега!... Никога не е късно за изненади... 15 години е критичната!
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK