Акции в Котел, Разград и Шумен, има задържани

Снимки: МВР

Акциите са срещу битовата престъпност

Специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност се провежда днес на територията на ОДМВР-Разград. 

Обект на проверките са наркосборища, заложни къщи, търговски обекти, автоморги и други места, за които има данни, че евентуално може да се извършва престъпна дейност или такава, свързана с административни нарушения. Паралелно с това са изградени контролно-пропускателни пунктове, на които продължават проверките на преминаващи превозни средства с оглед противодействие на нелегалната миграция и нарушения на ЗДвП. В засилените контролни действия са включени екипи на "Охранителна полиция", "Пътна полиция", "Икономическа и криминална полиция", както и екипи на Жандармерията. 5 КПП-та функционират на територията на РУ-Разград, 4 са на територията на РУ-Кубрат и 5 на територията на РУ-Исперих. 

Акцията е насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали на територията, обслужвана от ОДМВР-Разград.

Специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност се провежда на територията на община Котел. Акцията стартира рано тази сутрин в няколко населени места едновременно. Екипи на РУ-Котел, участък „Градец”, сектори „Пътна полиция” и „Специални тактически действия” към ОДМВР-Сливен, жандармерия и горски служители на "Югоизточно Държавно Предприятие" ДП-Сливен работят по разкриване на престъпления срещу имуществото и наркоразпространението, проверяват се водачи на МПС за употреба на алкохол и/или наркотични вещества, извършват се проверки за установяване на незаконно добити дърва за огрев. 

Към 11,00 часа са проверени 154 автомобила и 293 лица. Извършени са претърсвания в части имоти със служебно полицейско куче, като на един от адресите е открито наркотично вещество-около 15 грама канабис. 

В хода на операцията са задържани общо 5 лица –трима за кражби от частни домове, едно непълнолетно момче за кражба от лек автомобил и един за притежание на наркотични вещества. 

Образувани са 10 преписки за незаконно добити дърва за огрев, общо около 15 куб. м.

По линия на пътната безопасност са съставени 25 фиша и 5 акта. Връчени са 64 наказателни постановления и фишове. На едни от проверените водачи са връчени 5 броя ел.фишове на стойност 1000 лева. 

Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност е в ход на територията на ОДМВР- Шумен. Целта ѝ е да се подобри средата на сигурност в областта и да се гарантира обществения ред. След изготвен анализ са изведени уязвими места на територията на всички районни управления, които ще бъдат обект на проверки, каза директорът на полицията ст. комисар Георги Гендов. Извършват се множество действия по пресичане на незаконна дейност и за разкриване на престъпления. Изградени са контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на водачите на автомобили като целта е да не се допускат неправоспособни и водачи, които шофират след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

Наша основна задача е да осигурим сигурността и спокойствието на гражданите на територията на цялата област, допълни Гендов.

В резултат на засиления контрол и поредицата от специализирани полицейски операции наблюдаваме намаление на престъпността през изминалата година. През 2022 г. са регистрирани 1796 престъпления, като от тях са разкрити 1092, което е близо 61% разкриваемост. За сравнение регистрираните престъпления през 2021 са били със 110 повече, а разкриваемостта е била малко над 52%. Отчитаме намаление както на взломните кражби, така и на домовите и на кражбите от магазини.

Специализираните полицейски операции като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността ще продължат. В операцията, която е в ход освен полицейски и служители на жандармерията са включени служители на община Шумен, ОДБХ, РИОСВ, ТД на НАП- Шумен, РДГ- Шумен, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk