Премиерът Гълъб Донев: Осигурихме навременното завършване на интерконектора Гърция-България

Снимки: МС, Пресслужба

Интерконекторът ще гарантира енергийната ни сигурност и газови доставки на достъпни цени

 Междусистемната газова връзка Гърция-България ще допринесе за гарантирането сигурността на доставките на природен газ, и то на достъпни цени както за българските граждани, така и за нашите европейски партньори. Интерконекторът ще изиграе своята роля в постигането на основните цели на енергийната политика на Европейския съюз. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев при откриването на церемонията по повод официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Премиерът Донев изтъкна усилията на служебното правителство за компенсиране на натрупаните от предходния период закъснения в реализацията на този изключително важен проект с оглед навременното му завършване. Министър-председателят посочи значението на двустранната политическа воля между България и Гърция проектът да бъде финализиран. „Общите ни усилия се оказаха успешни – от днес Междусистемната газова връзка Гърция-България работи“, добави Донев. Премиерът посочи още, че газовата връзка е не само споразумение за търговско сътрудничество, но и доказателство за отговорност и солидарност, които се простират и извън непосредственото ни съседство.

Министър-председателят отбеляза, че новият газопровод има достатъчен капацитет за задоволяване на цялото вътрешно потребление. Същевременно интерконекторът ще осигури диверсификацията на източниците, както и на маршрутите за доставка на природен газ за България, което е от ключово значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната. По думите на премиера Донев наличието на интерконектора прави страната ни по-малко уязвима и по този начин подобрява преговорната ни позиция. Ето защо според премиера, особено при сегашните обстоятелства, интерконекторът е от съществено значение за България, надхвърляйки конкретните икономически ползи от функционирането му като търговско предприятие.

Министър-председателят Гълъб Донев акцентира върху предизвикателствата, свързани с рязко покачващите се цени на енергията, които засягат негативно нашия регион, Европейския съюз и много други части на света. Тази трудна ситуация е влошена допълнително от продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна. Според премиера умишленото прекъсване на газопроводите в Балтийско море преди няколко дни добавя още едно предупреждение, че сигурността на доставките на природен газ за Европа може внезапно да бъде компрометирана.

В рамките на приветствието си премиерът Гълъб Донев посочи големия потенциал на интерконектора, който ще осигури диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ не само за България, но и ще позволи преноса на природен газ от Гърция към Румъния, Молдова, Украйна и към Централна Европа. Интерконекторът ще бъде и в пълен синхрон с терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Той ще служи като връзка с Южния газов коридор и ще осигури алтернативни доставки на газ от Каспийския регион.

В тази връзка министър-председателят приветства Меморандума за разбирателство между ЕС и Азербайджан за стратегическо партньорство в областта на енергетиката и възможността за увеличаване на доставките на природен газ от Азербайджан. Донев изтъкна, че това ще допринесе за целите на диверсификацията в Плана REPowerEU и ще помогне на Европа да сложи край на свръхзависимостта си от един доставчик. Министър-председателят открои и отличното взаимодействие на интерконектора с други големи енергийни проекти като Трансадриатическия газопровод (ТАП) и Трансанадолския газопровод (ТАНАП). Терминалите за втечнен природен газ в Турция също допринасят за сигурността на доставките на природен газ за региона. „Интерконекторът ще изиграе своята роля в постигането на основните цели на енергийната политика на Европейския съюз“, отбеляза в заключение премиерът Гълъб Донев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK