Газът в Европа поскъпва към 140 евро за мегаватчас

Снимка: balkangashub.bg

Основният газопровод "Северен поток 1" в момента използва само 40% от капацитета си

Фючърсите на природния газ, търгувани на нидерландския газов хъб TTF, поскъпват в сряда с близо 8% към 140 евро за мегаватчас (MWh) за пръв път от първата десетдневка на месец март, съобщава БНР.

Продължаващото от средата на юни поскъпване на природния газ се дължи на решението на руския енергиен гигант "Газпром" да намали почти наполовина доставките на синьото гориво за ЕС, застрашавайки по този начин целите на единния блок да запълни поне на 80% капацитета на газовите си хранилища преди началото на зимата.

По-рано този месец Германия, най-голямата икономика в ЕС и най-големият клиент на "Газпром" в съюза, вече стартира втория етап от немския план за спешни случи при газова криза, който етап включва по-строг мониторинг на пазара и повторното активиране на въглищните централи за производство на електричество.

Основният газопровод "Северен поток 1" в момента използва само 40% от капацитета си за доставки на руски газ за Европа, като "Газпром" планира да го затвори напълно за т.нар. от руска страна редовна "годишна поддръжка" през юли (от 11-ти до 21-ви юли), което засилва опасенията, че Русия може и да не възобнови доставките през връзката след тази т.нар. "годишна поддръжка".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK