България е първа в ЕС по ръст на продажби на нови коли през март

Снимка: Bloomberg L.P.

Първи сме и по увеличение на регистрациите на бензинови и хибридни модели

България е лидер в Европейския съюз (ЕС) по ръст на продажбите на нови коли през март, като продадените количества в страната са най-големите за последните 12 месеца, става ясно от доклад на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Общите продажби на нови превозни средства на българския пазар нарастват с 29,2% до 3944 броя спрямо 3053 броя година по-рано.

Автомобилният пазар в ЕС междувременно претърпя първия си месечен спад от началото на годината през март, като продажбите на нови коли в блока се свиват с 5,2% до около 1 млн. броя.

Времето на католическия Великден повлия отрицателно върху продажбите през миналия месец на повечето пазари в ЕС, включително на четирите най-големи: Германия (-6,2%), Испания (-4,7%), Италия (-3,7%) и Франция (-1,5%).

За първото тримесечие на годината регистрациите на автомобили в блока са се увеличили с 4,4%, достигайки близо 2,8 млн. броя. Основните пазари на блока отбелязват стабилен ръст от януари до март, като Италия и Франция записват увеличение от по 5,7%, следвани от Германия (+4,2%) и Испания (+3,1%).

През март се наблюдава промяна в състава на автомобилния пазар: делът на електрическите автомобили се понижи до 13% дял спрямо миналогодишните 13,9%, докато хибридните превозни средства разширяват присъствието си до 29% спрямо предишните 24,4%. Общият дял на бензиновите и дизеловите модели достига 47,8% спрямо 51,8 на сто преди година. /Investor.BG/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//