Тридневна среща на върха на Г-7 в Япония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Начело в дневния ред е войната на Русия срещу Украйна

Лидерите на Г-7 провеждат годишната си среща в Хирошима, Япония. Начело в дневния ред е войната на Русия срещу Украйна, съобщава БНР.

Във фокуса на лидерите са предоставянето на военна и икономическа помощ за Украйна и затягането на санкциите срещу Русия. Украинският президент Володимир Зеленски отново ще поиска от съюзниците още оръжия. „Там ще се решават много важни неща и затова присъствието на нашия президент е абсолютно необходимо, за да защитим нашите интереси“, заяви Олексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Дискусиите ще се фокусират върху засилването на санкциите срещу Москва и мерките срещу заобикалянето им, което позволява на Русия да финансира войната.  Ще има и дискусии относно изменението на климата, продоволствената сигурност, здравеопазването и ядреното разоръжаване.

Г-7 включва САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония, но тази година на форума са поканени лидери на още осем държави, сред които бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и индийският премиер Нарендра Моди.

Днес лидерите на Г-7 посетиха мемориалния парк на мира в Хирошима, където положиха венци пред кенотафа. След това те застанаха в редица с наведени глави, отдавайки почит на около 140 000 души, убити при нападението и последиците от него. 

Хирошима, градът символ на мира и роден град на японския премиер Фумио Кишида, е избран неслучайно за домакин на срещата на върха на Г7, на която Кишида иска да придвижи напред тоталната забрана за използване на ядрено оръжие. "Динамиката в света изисква да включим Русия и Китай в тази инициатива", заяви японският премиер преди началото на срещата.

Очаква се също лидерите на Г7 да посветят голяма част от дискусиите си на Китай и особено на защитни мерки срещу евентуален икономически шантаж от страна на Пекин като диверсификация на производството и на веригите за доставки. Вашингтон се надява съюзниците да преодолеят трансатлантическите разногласия по отношение на Китай. Франция и Германия обаче настояват за гаранции, че няма да се стигне до скъсване на връзките с Китай, който е един от най-големите пазари в света.

Домакинът Япония покани за участие осем страни извън Г7, сред които ключови икономики като Индия и Бразилия, в опит да ги тласне към противопоставяне на руската агресия срещу Украйна и на растящите военни амбиции на Пекин. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK