Стоянов: Нашият регион се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност

Снимки: МО

Това каза той в обръщението си към участниците в годишната Конференция на началниците на отбраната

„В тази тотално променена геополитическа ситуация нашият регион се нуждае от нов подход за гарантиране на своята сигурност и стабилност, основан на засилен диалог, сътрудничество и всеобхватна свързаност. Консолидираното сътрудничество и взаимодействието при изпълнението на  стратегически проекти имат важни мултиплициращи ефекти, допринасящи както за сигурността и стабилността, така и за стратегическата устойчивост, икономическото развитие и просперитета на страните от Балканите“.

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 18 май, в обръщението си към участниците в годишната Конференция на началниците на отбраната от Балканските страни. Той отбеляза, че за изминалите 16 години, този специфичен регионален форум се е утвърдил като ефективен инструмент за укрепване на доверието и сигурността на Балканите, съобщават от Министерство на отбраната.

„Съвместните усилия на държавите от региона е необходимо да бъдат насочени към подобряване на междусистемната свързаност и разширяване на енергийните, транспортните, цифровите и телекомуникационните коридори. Важно значение има увеличаването на свързаността в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, особено по оста север-юг в Централна и Източна Европа“, заяви министърът на отбраната.

Той посочи, че сътрудничеството трябва да бъде ориентирано към реализиране на конкретни проекти за развитие на инфраструктурни връзки между държавите, които да подобрят икономическата ефективност, конкурентоспособността и баланса в развитието на Балканския регион.

„Убеден съм, че свързаността и най-вече инфраструктурните проекти, са ключови за развитието и стабилността на Балканите. С реализацията на този подход, ще използваме по-рационално ресурсите и потенциала си, ще повишим сигурността си, и не на последно място - ще излъчим ясно послание, че нашият регион е сигурен, стабилен и мирен, което предоставя добри условия за стратегически инвестиции и икономическо развитие“, заяви министър Стоянов.

„Освен военната мобилност, която ще бъде дискутирана в рамките на Конференцията, редица възможности в тази насока предоставят още военното образование, обучението, както и дейностите по подготовката на войските и силите. Освен увеличаване на съвместните учения и подготовки, можем да работим заедно и за съвместно придобиване, поддържане и използване на модерни симулационни системи, както и за модернизиране на инфраструктурата за подготовка“, каза още министърът на отбраната.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK