Йотова: Гарантирането на човешките права не може да е само на документи

Снимки: Президентство

Тя представлява България в IV Среща на върха на Съвета на Европа

Гарантирането на човешките права не може да бъде само в документите. Всеки опит за тяхното нарушаване трябва да среща категорична позиция и силни действия. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в кръгла маса „Противодействие на новите предизвикателства пред правата на човека – бъдещето е вече тук“, провела се в рамките на IV Среща на Съвета на Европа в Рейкявик, съобщават от президентската институция.

Държавни и правителствени ръководители от 46 страни са в исландската столица, за да препотвърдят единството на Съвета на Европа около общите ценности, върху които е изградена организацията – демокрация, правова държава, права на човека. В кръглата маса участваха държавни и правителствени ръководители на Албания, Азербайджан, Унгария, Исландия, Португалия, Обединеното Кралство, Латвия, както и генералният секретар на Съвета на Европа и  върховният комисар на ООН за човешки права.

„Европа живее от криза в криза, това предизвиква още по-голямо разслоение в обществата, неравенствата се увеличават, хората все повече се противопоставят едни на други“, посочи Йотова. Тя изтъкна опасната тенденция за задълбочаване на потъпкването на човешки права, извоювани с десетилетия и записани в основни документи на най-важната институция за защита на човешки права – Съвета на Европа. „Все повече политици си позволяват да говорят за човешките права като за отживелица или луксозна политика. Затова трябва да сме особено бдителни, когато се сблъскваме с нетолерантност, незачитане на етнически права и дискриминация.

Вицепрезидентът запозна участниците в кръглата маса със системното потъпкване на правата на българите в Република Северна Македония.

В ръководената от вицепрезидента делегация е заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK