Кметовете на Рила и Кочериново притеснени за цената на тока

Снимка: Пресцентър ОА - Кюстендил

Работна среща с кметовете на Рила и Кочериново и народните представители

Работна среща между местната власт на общините Рила и Кочериново и представители на парламента се проведе по инициатива на областния управител инж. Александър Пандурски. В работния формат на срещата се включиха кметовете на Кочериново и Рила - Иван Минков и Георги Кабзималски, както и народните представители Бойко Клечков и Николай Табаков. Заради служебни ангажименти не успяха да присъстват народните представители Христо Терзийски и Георги Стамов. 

“Ние сме в директна връзка с хората всеки ден. Всички проблеми, дори да не зависят от нас, се очаква ние да ги решим или поне да вземем някакво отношение”, споделиха двамата градоначалници. 

В хода на срещата бяха коментирани данните от последното преброяване на населението и жилищния фонд на страната. “Въпреки че сме малка област, ние не сме областта с най-застаряващо население. По данни сме със средно за страната. Значи има капацитет и ресурс да се развиваме като област. Надяваме се държавата да намери начин и да помогне, за да не продължи обезлюдяването и да не бъдем в класацията с най-ниски доходи в страната”, споделиха мнение кметовете. 

Те апелираха също държавата спешно да намери решение за сметките за ток, с които ще трябва да се справят общините тази зима. “Не ни оставяйте със същите бюджети и следващата година, няма да можем да се справим”, казаха още кметовете от Рилското корито. 

Социалните помощи и промяна на политика в тази сфера бе другата коментирана тема. “Системата в момента стимулира хората да разчитат на получаването на помощи, без да търсят активно работа. Помощите за отопление също са на база размер на пенсията, което ощетява много пенсионери, които живеят сами и са с ниски доходи”, коментираха градоначалниците и призоваха да се направят реформи в този сектор. 

Темата за ВиК мрежата отново бе поставена на дневен ред. Изграждането на довеждащ водопровод до Рилското корито е един от приоритетите, за който трябва да се намери решение в най-кратък срок. 

“Тези срещи ги правим именно заради това - да се обсъдят проблемите, да се видят вариантите за решаване и всеки от народните представители да съдейства с каквото е по силите му. Когато говорим за проблемите на хората и на населените ни места в Кюстендилска област, по мое мнение, няма място за партийни различия и противоборство”, сподели в края на срещата областният управител инж. Александър Пандурски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK