НЧ „Асклепион“ организира младежки пленер „Майски зелени и други нюанси край Струма“

Снимки: Детелина Тихолова и Анатоли Костов

В него участваха талантите от клуб "Рисуване" към ПМГ-Кюстендил

В партньорство с Център за занаяти „Старата къща“ кюстендилското читалище „Асклепион 1998“ организира творчески пленер за младите таланти от клуб „Рисуване“ към Природоматематическата гимназия.

Възпитаниците на Детелина Тихолова, която освен преподавател по изобразително изкуство е и утвърден художник и поет, не за първи път получават подкрепа от читалището за осъществяването на свои творчески инициативи.

В с. Раждавица учениците бяха посрещнати в етноцентър „Фурната“ от местни баби, които ги очакваха с току-що извадени от старинната печка баници. Последваха разходка по новата екопътека край река Струма до средновековната черква „Свето Успение Богородично“ и няколко творчески часа на скалите високо над реката, откъдето се разкриват приказни гледки към Риша планина и железопътния маршрут през Земенското дефиле.

Пленерът продължи на самия бряг на Струма на легендарното място Чардака край наскоро обновената старинна черква „Свети Атанасий Летни“.

Ролята на домакин на събитието пое гостоприемно и с голям ентусиазъм създателят на Център „Старата къща“ Борислав Крумов, който след часовете на тишина и сливане на младите творци с природната хармония създаде една тонизираща атрактивна рок атмосфера.

Учениците рисуваха от натура, без телефони и компютри и по напълно свободно избрани сюжети. Нямаше нищо задължително, всеки можеше да потърси своето творческо вдъхновение в щедрата майска природа и да се почувства част от нея.

Към края на учебната година създадените по време на пленера творби ще бъдат представени в изложба.

Вярваме, че това е само началото на нещо наистина добро и смислено, което ще провокира младите таланти да открият красотата на естествения живот сред природата и обикновените хора на село, споделиха Борислав Крумов от „Старата череша“ и председателят на НЧ „Асклепион 1998“ Виолета Атанасова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK