Фотографиите на Теодора Сърбинска – от световните галерии до Алеята под липите в Кюстендил

Снимки: Виолета Атанасова, Теодора Сърбинска

Теодора Сърбинска изследва и пресътворява тайните на човешката душа в своите уникални кукли

Поради пословичната й скромност и дискретност относно личния й живот, не са много тези, които знаят, че нейни фотографии са печелили престижни фотоконкурси, публикувани са в световни списания и са представяни във фотографски изложби в лос Анжелис, Вашингтон, Лондон, Лисабон, Барселона, Атина,Мелбърн…

Тя не търси пищния ефект и евтиното въздействие на банално красивото. Старческите ръце, детските очи и всичко, което събират в себе си и което биха могли да кажат без думи едните и другите за същността на живота - това са нейните основни сюжети. Лаконична в разказа, сдържана в детайлите и дълбока в посланията – такава е черно-бялата фотография на Теодора Сърбинска, която за първи път излезе от света на световните конкурси и списания и се появи на улицата.

Първо я видяха в двора на къщата на Майстора в Шишковци студентите, които рисуваха там, и хората от селото, всеки от които би могъл да бъде един от изумителните й герои. После отидоха в града и се настаниха направо на алеята с липите, където върви най-интензивният човешки поток в Кюстендил. Към атмосферата на събитието със своите песни се присъединиха лиричният бард Ивайло Диманов и темпераментната Сашка Радева. Това е първата авторска фотографска изложба на открито в града, в който по времето на аналоговата фотография работеха изключителни майстори.

Модерните цифрови технологии създадоха ново поколение фотографи, които експериментират с новите възможности да се наблюдава светът и обикновеното в него да се превръща в изненадващи художествени открития. С изложбата на Теодора Сърбинска НЧ „Асклепион 1998“ даде начало на проекта си „Виждаш ли?“, в който ще бъдат представени както кюстендилски фотографи от различни поколения, така и фотографии от старите семейни албуми.

Освен с художествена фотография, Теодора Сърбинска изследва и пресътворява тайните на човешката душа в своите уникални кукли и текстилни пластики, както и в изненадващо добрите си стихове, за които доскоро почти никой нищо не знаеше. За своята първа фотографска изложба тя се довери на класата на благоевградското студио „Старото фото“, сподели Виолета Атанасова, председател на НЧ“ Асклепион 1998“.

 

КОМЕНТАРИ

Miro17:42 - 07.08.2021
Продължавай все така,Теди!
Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK