Роза Стефанова стана дарител на годината на Държавен архив - Кюстендил

Снимки: ДА - Кюстендил

„Читател на Държавен архив – Кюстендил за 2022 г.“ е проф. Симеон Йорданов

Отбелязването на Международния ден на архивите в Държавен архив – Кюстендил се проведе на 8 юни т. г., тъй като на 9 юни е официалното награждаване в административната сграда на Държавна агенция „Архиви“ на Служител и екип на 2022 г.

За поредна година в административната сграда на Отдел „Държавен архив“ – Кюстендил се организира и осъществи награждаването за 2022 г. в категориите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел на Архивите“.

Началникът на Архива Петър Шейков поздрави колегите си за празника и изказа благодарността си за всеотдайната им работа.

„Читател на Държавен архив – Кюстендил за 2022 г.“ е проф. Симеон Йорданов от Национална спортна академия „Васил Левски“ и Асоциацията на спортните педагози на България, който е с най-много посещения в Читалнята на ОДА – Кюстендил. Благодарение на поканата му през 2022 г. Държавен архив – Кюстендил взема участие в първата научна конференция за спорта на тема „Физическо възпитание и спорт – история, съвременно развитие, иновации“ с два доклада на двама служители, които в началото на т. г. са отпечатани в книжно издание, посветено на научната конференция.

За „Дарител на Държавен архив – Кюстендил за 2022 г.“ на документи с най-голяма историческа и обществена стойност е определена Роза Стефанова, която дарява ценни документи, които са на Борис Алексов, роден на 15 юни 1918 г. в с. Долно село, Кюстендилско, участник във Втората световна война, командир на отделение от Тринадесети пехотен рилски полк, загинал през 1945 г. Документите представляват удостоверение за завършено първо отделение в Народно основно училище – с. Долно село, Кюстендилско от 1926 г., свидетелство за завършено четвърто отделение от 1929 г., свидетелство за завършен стражарски клас от 1941 г., снимки с роднини и др. Сред тях има и снимки на космонавта Георги Иванов при посещение в Кюстендил.

„Приятел на Държавен архив – Кюстендил за 2022 г.“ е Иван Стоянов – управител на „ЕЛКОМ СЕРВИЗ“ ЕООД. Той многократно подпомага Архива в отпечатването на материали за изложби, както и осигурява обслужване в кратки срокове на наличния ни софтуер и хардуер – ремонт на компютри и копирна техника.

Стоянов не успя да присъства поради служебна ангажираност и грамотата бе връчена на представител от фирмата.

Всички наградени получиха и календар за 2023 г., издание на Държавна агенция „Архиви“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK