ЕЦТП настоява за оставките на шефовете на ДАБДП и ИААА

Снимка: Infomreja.bg

Искането е заради наказателните процедури срещу България

Европейската комисия (ЕК) е стартирала две наказателни процедури срещу България заради несправяне с прилагането на европейските изисквания за пътна безопасност.

Затова Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) настоява за оставката на цялото ръководство на Държавната агенция за безопасност на пътищата (ДАБДП), начело с председателя Малина Крумова.

Настояваме за оставката и на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) Бойко Рановски. Според ЕК България в лицето на ИААА не е предоставила информация за това как се прилагат новите правила за периодичните технически прегледи на моторните превозни средства. Срокът за предоставяне на информацията е изтекъл на 27 септември 2022 г.

И това е само малка част от нарушенията.

ЕЦТП многократно алармира за неспазването на срокове при прилагането на европейски изисквания и критикува ръководствата на ДАБДП и ИААА с настояване да изпълнят задълженията си или да се оттеглят. 

Сега въпросът е: "Ако България бъде осъдена по стартиралите две процедури, дали това ще е за сметка на българските данъкоплатци или за сметка на ръководствата на двете агенции?". Отговорът е еднозначен, а най-лошото е, че не е ясно и кой ще плати цената за жертвите по пътищата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK