Приключи 8-месечният експеримент Сириус-2021, симулиращ живот на Луната

Снимка: Twitter

В "експедицията" участваха доброволци от Русия, САЩ и ОАЕ

Петима членове на екипажа на Сириус-2021 (SIRIUS-2021), след 240 дни в изолация, напуснаха в неделя наземния експериментален комплекс на Института по биомедицински проблеми на Руската академия на науките, съобщава ТАСС.  

"На 3 юли 2022 г., точно в 13:00 часа московско време, приключва космическият експеримент Сириус-2021, в който петима членове на международния екипаж (трима мъже и две жени) прекараха 240 дни в условия, симулиращи работата на реална космическа експедиция на окололунна орбитална станция и повърхността на Луната. Екипажът ще напусне „космическия кораб“ и ще се върне на Земята“, съобщават от института.

По време на "експедицията“ доброволци от Русия, САЩ и Обединените арабски емирства проведоха повече от 70 експеримента в различни области, като психология, психофизиология, физиология, санитарна хигиена, микробиология, биохимия и други.  Освен това екипажът извърши операции за кацане на Луната, излизане на лунната повърхност в специални скафандри и управление на роувър. Експериментът е третия етап от международния проект „Сириус“ - SIRIUS (Scientific International Research In Unique terrestrial Station). 

Проектът се реализира в рамките на концепцията на Международния център за разработване на системи за биомедицинска поддръжка на междупланетни полети и се осъществява в Москва в базата на Института по биомедицински проблеми. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk