Внимание: Измамниците отново се активизират в Разградско

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2022 година до момента са регистрирани 24 измами

Зачестяват опитите за телефонни измами на територията на ОДМВР-Разград. През последните дни граждани сигнализират, че са получили обаждания, в които представящи се за полицаи искат парични средства от тях, за да заловят измамник. Схемата е добре позната – «съдействие при провеждане на полицейска операция». Освен този сценарий, се въртят и измами, свързани с продажба на пелети и дърва за огрев, ремонт/смяна на дограма, освобождаване на пратка с документи.

От началото на 2022 година до момента са регистрирани 24 измами – шест от тях са от типа „телефонни”. За същия период на 2021 година броят им е бил 12 и нито една телефонна. От шестте телефонни измами едната е била довършена и впоследствие разкрита. Останалите пет са регистрирани като опити - предотвратени в ход от служители на ОДМВР-Разград.

За довършване на престъплението се използват лица, които нямат пряк контакт с извършителите. Това са предимно таксиметрови шофьори от региона, живущи на съседни територии или трайно безработни лица, публикували обяви за транспортни услуги в медиите. Констатираният ръст при този тип престъпност кореспондира и с увеличените близо 5 пъти измамливи повиквания /опити за телефонни измами/ към абонати с фиксирани номера.

Отчита се ръст и при т.нар. „Интернет измами“, извършвани през различни платформи за покупко-продажба на стоки. При тези измами потърпевшите предоставят данните от платежните си карти на трети лица, предплатили са капаро или са изпратили стоки, без да получат плащане.                 

Въпреки активната работа на полицията по предотвратяването на това престъпление, то остава тревожен фактор в криминалната оперативна обстановка в региона. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK