Започва опит за „ремонт” на сегашния бюджет

Снимка: Infomreja.bg

Искането за промени е на част от партиите в парламента

Започва опит за „ремонт” на сегашния бюджет, който ще остане в сила и в началото на 2023 година. Искането за промени е на част от партиите в парламента, които вече готвят своите предложения. Темата е обсъдена и на председателски съвет в Народното събрание.

По-голямата част от партиите в парламента стигнаха до съгласие, че трябва да има промени в закона за удължаване на бюджета, който беше внесен от служебното правителство. Парламентарните групи имат различни предложения - основно свързани с мерки за хората и за бизнеса. Има обаче и ограничение - финансовата рамка на бюджета не може да бъде променяна.

Два дни, след като служебният кабинет официално предложи да се удължи действието на държавния бюджет от тази година и през следващата, партиите обявиха, че ще го прекроят между първо и второ четене.

„Така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид”, посочи Корнелия Нинова от БСП.

От „Продължаваме Промяната” внесоха декларация в Народното събрание с призив към правителството да размисли и да внесе нов проектобюджет.

„Не приемаме решението на служебния кабинет да заложи съдбата на българските граждани и бизнеса на политическа рулетка”, обясни Искрен Арабаджиев от ПП.

Парламентът обаче не може да задължи Министерския съвет, затова на председателски съвет има друга договорка, обясни лидерът на БСП.

„Имаме разбиране и ще разговаряме с другите партии между първо и второ четене какво да внесем допълнително”, уточни председателят на левицата.

Нинова подчерта, че тези договорки не може да са основа за разговори за правителство. Не така смятат от ГЕРБ.

„Шанс има, въпросът е колко е висок. Аз наблюдавам процеси на отрезвяване, бавно завръщане на здравия разум. Но конституционната процедура е ограничена във времето”, подчерта Томислав Дончев.

От ГЕРБ са готови да участват в разговори за промени  в сметките за държавните пари, но призоваха: „Освен да анонсират и да заявяват желания от хубави по-хубави, да се научат да смятат”, апелира Дончев.

„Демократична България” също призова за разумни предложения. „Ние от ДБ ще бъдем спирачката, така че дефицитът да бъде в разумни граници, близко до 3% и бюджетната стабилност да бъде удържана”, коментира Мартин Димитров.

Според ДПС най-добрата мярка е редовно правителство. „Ще се опитаме да съобразим всички нужди, така че хората да посрещнат и преживеят зимата по-спокойно”, уточни Петър Чобанов.

Позицията на „Възраждане”: „В момента нашата държава е в задънена улица. Единственото решение на тази криза, в която се намираме, са нови избори. Всичко останало са еквилибристики”, смята Костадин Костадинов.

От БСП са изпратили поканите за разговори за бюджет тази сутрин. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK