Нинова: Срещнахме разбиране от другите партии за преговори по бюджета

Снимка: БСП

Целта е да помогнем на хората, да укрепим икономиката, но не за сметка на финансовата стабилност на страната

„Поставих въпроса на председателски съвет, където присъстват ръководствата на всички групи, между първо и второ четене на закона за бюджета, който внесе служебният кабинет, да разговаряме какви допълнения ще сложим, така че да гарантираме спокойствие на хората, но да има и финансова стабилност. Срещнахме разбиране на председателски съвет.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с предложението на левицата за разговори между партиите за промени в бюджета.

От кулоарите на Народното събрание тя изрази позицията на “БСП за България“: „Този закон замразява доходите при повишаващи се цени. За нас това е неприемливо и недопустимо, защото води до обедняване. Още по-неприемливо е, че в същото време се предвиждат допълнително разходи, и до края на тази година, и за следващата, за самолети. Не може в тежката социално-икономическа криза, бедността и страха на хората от цени, студ и глад, тези пари да отидат за нови самолети. Така че имаме разбиране и ще разговаряме между първо и второ четене какво да внесем допълнително“, обясни тя.

По думите ѝ БСП ще представи социалния си пакет, като всяка партия има право да предложи това, което тя иска и по този начин ще се търси разумното сечение. „Целта е да помогнем на хората, да укрепим икономиката, но това да не е за сметка на финансовата стабилност на страната. Ще разговаряме за разумните решения“, каза още тя.

Нинова посочи част от приоритетите на левицата: „За нас е важно повишаването на минималната работна заплата, помощта за младите семейства, децата и за възрастните, групите на работещите и особено работещите бедни. За нас е абсурд да се откажем от понятието "енергийна бедност" и помощта за тях. Разумно е да се разговаря и за двете тарифи – първоначалното намерение на служебния кабинет беше да има, след това бързо се отказаха“, коментира лидерът на левицата.

Нинова обясни, че народните представители нямат право да внасят Закон държавния бюджет, а могат да ползват само това, което внесе кабинетът – служебен или редовен. „Предстоят ни интересни разговори, но съм сигурна в едно – така, както е влязъл този бюджет от служебния кабинет, няма да излезе в същия вид“, категорична е тя.

По думите на лидера на БСП това не е мнозинство за правителство. „Това е разумно мнозинство за гарантиране на хората през зимата и за укрепване на икономиката. Това не променя позицията ни, че няма да подкрепим мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“. Тепърва предстои връчването на мандатите, но нямаме време за губене по отношение на бюджета. Хората чакат реални решения за живота си“, обясни тя.

От левицата не приемат аргументите на ДПС за оставен огромен държавен дълг от предишното правителство: „Оставихме 9 млрд. в хазната, 1.5 млрд. излишък, към септември имаше 1 млрд. излишък и до тогава параметрите на бюджета се движиха така, както сме ги заложили. Тези дългове, които се очертаваха от служебния финансов министър, за нас бяха поемането на ангажименти за самолетите. Служебното правителство реши, че е приоритет на това правителство новите 8 F-16 и самолети “Грипен“ – те са между 5-6 млрд.“, каза още Корнелия Нинова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK