ПЛТГ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Банско, сбъдна една отколешна своя мечта

Снимки: ПЛТГ-Банско

Училището в Банско стана посланик на Европейския парламент

Вече шеста поредна година Програмата за училища посланици на Европейския парламент продължава да буди интерес сред учебните заведения в България. Инициативата има за цел да подобри осведомеността сред учениците относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарна демокрация и да ги предизвика да проявят по-активно гражданско участие в демократичния процес.

„Бюрото на Европейския парламент в България избра 10 училища, които в края на учебната година ще могат да се превърнат в „посланици“ на най-демократичната институция на Европейския съюз.

Въпреки пандемичните условия, които доведоха до преобразуване на голяма част от дейностите в онлайн формат, над 50 училища от различни области в България се кандидатираха за място в нея. Журито, съставено от представители на Бюрото на ЕП в България, имаше нелека задача, тъй като голяма част от амбициозните заявки демонстрираха силна мотивация и новаторски идеи.“ - https://bit.ly/3r5hGyh

Сред избраните нови 10 учебни заведения е и ПЛТГ „Никола Й. Вапцаров“ – гр. Банско, заедно с още 4 профилирани гимназии, 4 средни училища и 2 професионални гимназии.

„Щастливи сме, че ще се срещнем с училища от различни краища на страната, чиито кандидатури също впечатлиха комисията с желанието си за повишаване на гражданската активност на младите хора, промяната на нагласите, работата с местните общности и стремежът на учениците към участие в диалог по европейски теми“ – сподели ръководителят на проекта – старши учител по БЕЛ Ангелина Воденичарова.

Основните критерии, които бяха взети предвид при избора на участниците, бяха мотивацията на кандидатите, силните страни на училищата, обхватът и иновативността на предложената примерна дейност, за да се събуди интересът и да се разширят знанията на учениците за функциите и ролите на европейските институции. Постигането на териториален баланс, както и разпределението между различните видове училища също бяха много важни аспекти при подбора.                                                                        

През учебната 2021/2022 година Програмата за училища посланици на Европейския парламент ще обхваща общо 88 силно мотивирани и дейни български училища. Благодарение на нея вече стотици ученици имаха шанса да се докоснат до Европейския парламент в Страсбург и да се превърнат в евродепутати за един ден, а десетки български преподаватели получиха нови знания за ЕС и завързаха международни контакти след участието си в международни учителски семинари.

Програмата за училища посланици на ЕП е най-мащабната платформа по рода си, която се стреми да насърчава информираността относно Европа и европейската парламентарна демокрация сред младите граждани в целия ЕС, като им предоставя активни знания за Европейския съюз и по-специално за Европейския парламент. Инициативата се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права и задължения като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз.

Първото ниво на Програмата за училища посланици започнa с обучителен семинар за учители (старши посланици) с цел запознаване с Програмата, който включи срещи с членове на ЕП и Бюрото в България, презентации, практически занятия, групови дискусии и т.н. Той предостави „пътна карта“ и инструменти за изпълнение на целите на Програмата, със специален акцент върху учебните материали по Програмата, които са общодостъпни онлайн.

За училищата от всички нива Програмата ще продължава да организира събития във формат, съобразен с текущата здравна обстановка, на които ще представя актуални теми от дневния ред на Европейския парламент, ще бъдат поканени интересни събеседници и ще бъде улеснен обмена на опит и дискусии на различни теми. Стремежът на Програмата е да предложи повече инициативи за младшите посланици. От 2022 г. ще има възможност да се организират и трансгранични проекти с училища посланици на регионален принцип.

Сертифицирането на училищата се извършва на базата на досегашните задължителни критерии: избор на старши и младши посланици, работа със специализираните учебни помагала, създаване на информационен кът за ЕС (който трябва да има и електронно измерение) и отбелязване на Деня на Европа. Силно се насърчават и всякакви допълнителни дейности, свързани с целите на Програмата – се казва в платформата на програмата.

Както и досега, в края на първата година всяко училище, което изпълни задължителните критерии, ще получи плакет за училище посланик с указани трите години от цикъла на сертифициране. Всички ученици и учители, участвали в екипа, който координира изпълнението на Програмата в училище, ще получат сертификати за участието си в Програмата.

А най-активните училища, определени чрез годишното оценяване, ще бъдат канени да присъстват на централно организирани прояви като специални сесии на „Евроскола“ за училища посланици, Европейското младежко събитие, семинари за младежи и др. Пак чрез това оценяване ще бъдат определяни и учителите, които да присъстват на централните семинари в Брюксел. Единствено вече сертифицирани училища (т.е. от ниво 2 и 3) ще могат да се възползват от тези възможности.

Новоизбраните 10 училища са:

VIII средно училище с езиково обучение ,,А.С.Пушкин“, гр. Варна   

Земеделска професионална гимназия ,,Климент Арк. Тимирязев“, гр. Санданскi

Професионална лесотехническа гимназия ,,Никола Вапцаров“, гр. Банско                            

Профилирана гимназия за чужди езици ,,Васил Левски“, гр. Бургас                         

Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан“, гр. Монтана

Профилирана езикова гимназия ,,Йоан Екзарх“, гр. Враца                                                           

Средно училище ,,Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог                                                 

Средно училище ,,Панайот Волов“, гр. Шумен                                                                                     

Средно училище ,,Христо Ботев“, гр. Айтос                                                                                          

Средно училище за европейски езици ,,Св. Константин-Кирил Философ“, гр. Русе

„За нас е чест да бъдем част от голямото семейство на училищата посланици“ – споделят старшите посланици Ангелина Воденичарова – ръководител на проекта, и Елена Хаджипопова.

 

КОМЕНТАРИ

Колега06:41 - 24.11.2021
Браво, колега Воденичарова! Дерзайте! Смело напред! Знаем, че можете! Успех! :)
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK