Погрешната стратегия за ваксиниране усилила разпространението на COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

До края на ноември ще има ефект от връщането на малките ученици в училище

Нищо не затихва от само себе си с делта и делта+ варианта. Епидемията затихва, защото правителството взе мерки. Това заяви пред БНР математикът Лъчезар Томов.

Той обясни, че репродуктивното число вече е 0,8 - т.е. 10 души заразяват 8.

Математикът прогнозира, че до края на ноември ще има ефект от връщането на малките ученици в училище. Той очаква обръщане на репродуктивното число до 2-3 седмици, когато всички деца от 1 до 4 клас се върнат в класните стаи.

"Има фактори, които не знаем. Те не им правят тестове за антитела, а само за коронавирус. Не знаем колко от тях са боледували", отбеляза той и уточни, че имунната система на малките деца е най-добра и преболедувалите малки деца са най-добре защитени за реинфекция. Така че ако има много висок процент боледували деца, това връщане нямало да има голям ефект за увеличаване на случаите.

По негови думи без носене на маски, а само тестване и то два пъти седмично, а не два пъти на ден, няма да направи нищо и вълната отново ще се върне.

Томов посочи, че вижда възможност за връщане само на ваксинирани ученици в училище.

В момента сме в страшна демографска катастрофа и всички си затварят очите, за да може някаква икономика да се върти, отбеляза той.

Томов посочи, че предстои да бъдат огласени данни за това как грешната ваксинация води до по-високо разпространение на вируса, а при нас то се превежда и като смъртност. Според него ваксинирането е трябвало да става по възрастов признак, като се започне от най-възрастните.

Стратегията за ваксиниране не само е проблемна, но се оказва, че тя усилва самото разпространение, изтъкна експертът.

По негови думи почти всичката надвишена смъртност у нас е пряко следствие от COVID-19, тъй като при коронавирусната инфекция има и отложена смъртност в периода след изписване от лечебно заведение.

Според него анализ по региони на леталитета ще може да покаже какъв точно е ефектът на лечението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK