ЕС ни дава 75,9 млн. евро за справяне с последиците от пандемията

Снимка: Infomreja.bg

Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети

Европейската комисия одобри изменението на три оперативни програми (ОП) по REACT-EU, за да се предоставят 75,9 млн. евро на България и 57,5 млн. евро на Швеция за справяне с последиците от пандемията.

Комисарят отговарящ за работните места и социалните права Никола Шмит заяви: „Коронавирусът постави на изпитание нашата социална структура и засегна най-силно най-уязвимите хора. ЕС демонстрира солидарност, като подкрепя предоставянето на помощ в тези трудни времена и насърчава социалното приобщаване."

Комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра заяви: „Одобрените днес решения са резултат от добри политически мерки. Те ще осигурят така необходимите инвестиционни ресурси за преминаването към екологично и цифрово възстановяване след кризата с коронавируса.“

Българската програма за Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) ще получи допълнително 19,9 милиона евро през 2021 г. за осигуряване на топла храна ежедневно на 50 000 души от уязвими групи, живеещи в бедност. Това е първото изменение на оперативна програма по ФЕПНЛ в рамките на REACT-EU.

Освен това българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския социален фонд (ЕСФ) и Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), ще бъде допълнена с 56 млн. евро в подкрепа на дистанционното обучение. Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети, а 30 % от учителите ще преминат обучение по онлайн преподаване.

REACT-EU е част от NextGenerationEU и предоставя 50,5 милиарда евро допълнително финансиране през 2021 г. и 2022 г. за програми по ЕФРР, ЕСФ и ФЕПНЛ.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK