Косовската полиция: Ситуацията в Северно Косово е под контрол

Снимка: БТА

Но протестиращите сърби проявявали насилие

Косовската полиция съобщи за медиите, че е овладяла ситуацията с протестите на косовските сърби в северната част на Косово, но заяви, че протестиращите проявяват насилие, съобщи вестник „Коха диторе“.

В съобщението си косовската полиция допълни, че протестите се провеждат в градовете Лепосавич, Зубин поток и Звечан, като събралите се хора пред сградата на общината в Звечан са се опитали да разбият полицейския кордон, за да влязат насилствено в нея. По информация на полицията те са използвали сълзотворен газ, за да пробият кордона, което е предизвикало полицията да предприеме законни мерки, в случая – спрей, за да възпре протестиращите и да постави ситуацията под контрол. 

„Задълженията на полицията по опазването на обществените ред и сигурност, осигуряването на безопасност на гражданите, свободата на движение, както и предприемането на полицейски мерки съобразно обстановката и развитията в северната част на страната (Косово), ще продължават да бъдат сред основните цели и задачи на Косовската полиция. Днес в северната част на страната е обявено провеждането на протести/събирания и следователно в тази връзка Косовската полиция, като признава правото на публични събирания чрез мирен протест (…), се грижи за поддържане на обществения ред и мир, както и на задълженията, определени съгласно Конституцията на Република Косово и действащото законодателство“, се казва в съобщението на полицията.

Косовската полиция информира, че протестите до сградите на северните косовски общини продължават и призова гражданите да бъдат внимателни, да протестират мирно и „да не стават жертва на възможни провокации, от каквото и естество да са те“.

До протестите се стигна след редица събития, след като косовските сърби бойкотираха предсрочните избори на 23 април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, предимно населени със сърби. Това доведе до ниска избирателна активност, победа на косовските албански кандидати и липса на представители на сръбската общност.

Местните сърби, подкрепяни от Белград, заявиха, че няма да приемат кметовете и че те не ги представляват.

На 26 май, след опитите на граждани от северната част на Косово да попречат на косовската полиция да влезе в общинските сгради в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до сблъсъци, при които полицията използва сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските сгради и вкара в тях новоизбраните кметове косовски албанци.

Очаква се днес американският посланик в Прищина Джефри Ховениер да се срещне с четиримата новоизбрани кметове в четирите северни косовски общини, съобщават косовските медии. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK