Не бих казал, че битката с ковид е спечелена, въпреки че много ми се иска, въобще не е в миналото. По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а са загинали от инфекциозни болести, така е било и с испанския грип. Това заяви в БНТ началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той предупреди, че страната ни трябва да е подготвена за възникването на нови пандемии, тъй като ще бъдем подложени на непознати вируси. В класация за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемия към настоящия момент и за в бъдеще България е на предпоследно място, подчерта Мутафчийски.

 

"Много ме възмущаваше по време на пандемията, когато с насмешка се говореше - ще ваксинират гледачи на норки, ами ще ги ваксинираме, защото норките се оказаха възприемчиви и, когато отиде вирусът в норката, ние не знам как може да се промени", посочи той.

По думите му във ВМА е създаден диагностичен блок, прилепен към Инфекциозната клиника. "Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично", заяви Венцислав Мутафчийски.