Протестиращи природозащитници и кметът на Белица обединени: Пазим живота на мечката и този на хората

Снимка: Infomreja.bg

Вижте снимки и видео от протеста

Протест пред Община Белица срещу разрешителното за отстрел на мечката, нападнала жена, се проведе тази сутрин под наслов "Да спасим животна на мечката от Белица". Организатор е д-р Атанас Бояджиев – юрист и природозащитник, който идва от Пловдив, за да предаде над 50 000 подписа в защита на дивото животно. Подписите, събрани в папки, прие кметът на Белица – Радослав Ревански, който подчерта, че Общината е „партньор“ на подобни каузи, а не враг.

Протестът – символичен и мирен, събра едва няколко души пред Общината и приключи само с медийното присъствие на кмета и организатора, които стиснаха ръце пред журналистите и изписах по кафе. В рамките на 40-минутното си присъствие пред общината, протестиращите защитници на живота на дивите животни, настояха кметът да скъса разрешителното, което се оказа, че не е в него, а по право е в РДГ-Белица.

От думите на Ревански стана ясно още, че нападната жена днес е изписана от МБАЛ-Благоевград, и продължава да се възстановява в дома си. Всички разноски по лечението ѝ са платени лично от кмета Ревански. Той помоли медиите да не притесняват жената, която се нуждае от спокойствие след инцидента и престоя в болницата.

Събрали сме се в знак на протест срещу разрешителното за отстрел, подписано от МЗХГ. Мечката се яви един събирателен образ за това какво е отношението ни към природата като цяло. Проблем не се решава с отстраняване на мечка, с отстраняването на дърво като цяло. Очакваме кметът да се появи и да ни разреши да унищожим разрешителното, заяви Бояджиев.

На нас твърдения, че мечката няма да бъде отстреляна до втори пореден случай не ни устройват. Първо – мечката не може да бъде идентифицирана по безспорен начин. Ние не знаем дали точно тази мечка ще бъде отстреляна. Мечките са вписани в червената книга и убийството им е престъпление. От началото на годината са подписани над 50 разрешителни за отстрел на диви животни. Това буди нашия гняв, каза още Бояджиев.

Според него институциите не работят както трябва. Той се обоснова с ролята на горското стопанство, ловните дружинки в Белица и кметът, който Бояджиев каза, че е „с извити ръце“, за да поиска подобно разрешително.

В Министерството едни господа в удобни кресла на климатик взимат това решение без да се потърси реално решаване на проблема по хуманен начин, а именно горските и ловните дружинки да прогонят мечката високо в гората, каза Бояджиев.

Мечката е най-невинното животно в този казус, добави адвокатът.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА, ако има повторно нападение от диво животно – без значение какво е то, Бояджиев каза, че приканва горското стопанство да прогони мечките.

Трябва да се вземе предвид, че мечката е оставила нападението недовършено, тоест тя се е защитила и се е оттеглила. Ако има второ нападение, това още веднъж показва, че институциите не работят. Идеята е горските не да ходят на пусия, а да предприемат мерки животното да бъде прогонено в гората, каза Бояджиев.

Когато имате разрешение за отстрел, вие се разхождате в гората и уж прогонвате мечката, това разрешително може да бъде използвано мечката да бъде отстреляна. Затова искаме разрешителното да ни се даде и да го скъсаме, категоричен бе Бояджиев, който заяви, че следващата стъпка е да се потърси кой не си върши работата.

Подписите ще бъдат даден и на Министерството на земеделието с искане разрешителното да бъде оттеглено.

Не искам животът на едно животно, което е събирателен образ на природата, да се противопоставя на хората, които си изкарват прехраната в гората. Ако има следващ проблем, ще търсим друго решение, заяви Бояджиев.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали природозащитниците биха участвали в информационна кампания в региона сред местните, Бояджиев каза, че „на драго сърце би го направил“.

Хората, които се занимават с това, много добре познават гората. На драго сърце бихме се включили в информационна кампания и с путерии в гората, само и само да не се избиват наред животни, защото това се готви в момента, довърши Бояджиев, който смята, че с това разрешително има стремеж на отстрел на повече от едно диво животно.

Ако МЗХГ и кметът искат да запазят живота на мечката, то документът трябва да бъде унищожен. Трябва да се търсят алтернативи с насока за отдалечаване на мечката от населеното място. Най-важна е превенцията и това хората да разберат, че гората е домът на дивите животни и ние навлизаме в него. За да може да съществуваме заедно! Съмнението остава, че мечката може да бъде отстреляна, тъй като има разрешително, въпреки обещанията на кмета. Все пак защитените животни са ценни трофеи. Ние сме българи и знаем, че обещанията и не винаги са спазени и затова имаме правото да се съмняваме, обясни позицията си протестиращ.

На въпрос на ИНФОМРЕЖА дали би бил организиран подобен протест за всяко едно разрешително за отстрел, което се издава, природозащитникът каза: Разбира се! Ние сме готови да подкрепим всяка една инициатива за защита на хората и животните!

Репортер на ИНФОМРЕЖА попита още дали от НПО-о са склонни да проведат дарителска кампания в помощ на пострадалата и семейството ѝ, чието състояние е неблагоприятно. Отговорът: Разбира се! Ако кампанията е свързана с дарение и набиране на храни, строителни материали и други дейности, изключващи събирането на пари!

След изявлението организатора, пристигна и самият кмет Ревански, който бе посрещнат с въпроса дали ще даде разрешителното, а градоначалникът отговори, че не е в него.

Ревански разясни, че има данни от горските, че мечката вече е прогонена високо в гората. Проведох среща с директора на РДГ-Благоевград, който ми обясни, че аз нямам отношение по темата с разрешителното, но аз няма да допусна ловци да обикалят гората и да се превърнат в бракониери, каза кметът.

Той бе категоричен, че при бракониерство ще сезира прокуратурата.

Вчера в проведена среща с още е една природозащитна организация, която съвместно с Общината ще изготви информационни табели, с които ще уведомява хората как трябва да реагират при среща с диви животни. Ще се търси и материал за изследване на самата мечка.

Приемайте ни за ваши партньори, които искат да опазят и хората, и животните. Ако в начало сте имали опасения, че кметът иска да убие мечка, то разсейте ги. Разрешителното не означава смъртна присъда. Подаването на искането за разрешение от мое име е по реда, както изисква закона. А причината е, че мечката бе забелязана два часа след инцидента отново около мястото. Идеята беше ако към онзи момент мечката се върнеше и нападнеше, то да бъдат взети мерки и човекът да е защитен от закона, каза кметът.

Ревански бе категоричен, че не са верни спекулациите, че мечката е отстреляна още същия ден на нападението.

През вчерашния ден е „разигран“ и сценария от експерти, посетили мястото на нападението, които са установили, че мечката не е нападнала в гръб жената, а е търсила най-прекия път на избяга, на който обаче е била нападната. А самата реакция на мечката е като на всяко диво животно, каза Ревански, който като ловец каза, че животното търси прекия коридор да избяга, а не да гони ловците.

Ревански каза още, че е ясно, че мечката не е стръвница.

Гледайте на мен като партньор! През измината събота много хора ме кълняха, не им се сърдя, прощавам им! Да знаете, че Община Белица съхранява мечките, ние искаме да живеем в синхрон с природата! Малко или много природата е превземана от хората, но някой от тях работят в гората не по свое желание, завърши Ревански.

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK