Емил Димитров провери деривациите на 3 язовира заради очакваното снеготопене

Снимки: МОСВ

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина

Министърът на околната реда и водите, Емил Димитров направи обход на деривациите, които захранват язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен заради очакваното снеготопене. В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към Националните паркове Пирин и Рила, както и на Планинската спасителна служба.

С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

Към момента данните показват, че във водосбора на язовир Искър очакваното количество вода от снеготопенето е повече от 3 пъти (172.6 млн. м3) в сравнение с 2020 г. (53 млн. м3). За язовир Белмекен е 87.2 млн. м3 (63.2 млн. м3 през 2020 г.).

В следващите дни подобни проверки предстоят и на водосборите в Централен Балкан и Стара планина. Припомняме, че тъй като тази година язовирите са пълни, премиерът Бойко Борисов разпореди да се следят нивата, за да бъдат предотвратени наводнения при снеготопенето.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK