ЕМА видя връзка между ваксината на AstraZeneca и съсиреците

Снимка: ЕРА

Констатациите на ЕМА са голямо препятствие в глобалната борба срещу пандемията

Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че е открила "възможна връзка" между ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет срещу COVID-19 и "много редки случаи на необичайни кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на кръвни тромбоцити" при хора, които са я получили, но настоя, че "общите ползи от ваксината са по-големи от рисковете от странични ефекти", информира "Ройтерс".

EMA отбеляза, че повечето от съобщените случаи са "настъпили при жени на възраст под 60 години в рамките на 2 седмици след ваксинацията" и подчерта, че наличните понастоящем доказателства не са потвърдили "специфични рискови фактори".

"Научната оценка на EMA подкрепя безопасното и ефективно използване на ваксините срещу COVID-19", заключи агенцията, като допълни: "Що се отнася до всички ваксини, EMA ще продължи да наблюдава безопасността и ефективността на ваксините и да предоставя на обществеността най-новата информация."

"Едно правдоподобно обяснение за комбинацията от кръвни съсиреци и ниски кръвни тромбоцити е имунният отговор, водещ до състояние, подобно на това, което се наблюдава понякога при пациенти, лекувани с хепарин", уточниха от ЕМА.

Констатациите на ЕМА са голямо препятствие в глобалната борба срещу пандемията и промяна в позицията на регулатора, който миналата седмица подкрепи ваксината и заяви, че няма повишен риск от образуване на кръвни съсиреци като цяло от препарата.

Това също е удар за британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca, която беше водеща в надпреварата за създаване на ефективна ваксина срещу COVID-19 откакто започна да работи с Оксфордския университет.

Комисията по безопасност на EMA, която оценяваше ваксината, поиска допълнителни изследвания и промени в настоящите, за да получи повече информация./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK