Откриват уникална изложба в храм-паметник и костница „Св. Иван Рилски“ - Кресна

Снимка: Община Кресна

Посетителите на изложбата ще могат да видят уникални фотоси от далечната 1942 г.

От 16:00 часа на 07.12.2022 г. в криптата на Храм-паметник и костница "Св. Иван Рилски" в град Кресна ще бъде открита фотоизложба с архивни фотоси от 40-те години на XX век. Фотоизложбата е под патронажа и с благословията на Негово Високопреосвещенство, Неврокопският митрополит Серафим.

Посетителите на изложбата ще могат да видят уникални фотоси от далечната 1942 г., запазили спомена за преместването на костите на българските герои, загинали през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

В изложбата са подредени и множество фотоси от строежа на Храм-паметник и костница "Св.Иван Рилски" в гр.Кресна. Напомняме, че строителството на храма започва през 1939 г., а на 01.11.1941 г., храмът е осветен за служение с голямо празненство от приснопаметния Неврокопски митрополит Борис. На 23.11.1942 г., преди точно 80 години, с тържествена церемония костите са пренесени от вече несъществуващия гробищен парк в костницата на новопостроената църква. Така, Храм-паметник и костница "Св.Иван Рилски" се превръща в единствената църква в югозападна България, където се извършват богослужения и се съхраняват за вечен покой кости на български войници от новата ни история.

Гости на събитието ще бъдат Неврокопският митрополит Серафим, представители на Министерството на отбраната и Президентството на Република България, кметове на общини от региона и др.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk