Министър Шишков: До половин година пускаме движението по 7-километров участък

Снимка: Infomreja.bg

До средата на февруари стартират процедури за подробен устройствен план и технически проекти за липсващия участък между Враца и Монтана

До половин година ще направим опит да пуснем движението по новоизграден 7-километров участък от скоростното трасе Видин – Ботевград, между Новачене и Скравена. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес инспектира строителството на бъдещия скоростен път от Монтана до Ботевград. „Не останах никак доволен от състоянието на обхода на Враца и участъка между Монтана и Враца“, отбеляза министър Шишков.

Той напомни, че за въпросните отсечки преди години е имало изготвена оценка за въздействие върху околната среда и концепция за проект, но се е оказало, че трасето е неподходящо. В тази връзка министърът информира, че до средата на месец февруари ще бъде започната процедура за възлагане на подробен устройствен план и разширен идеен проект за трасето. „За съжаление участъкът беше просто забравен в годините. Сега вече не е така и хората могат да разчитат, че по най-бързия начин ще бъде възложен проект за трасето“, категоричен бе арх. Шишков.

Той изрази очакване след Великден да започне строителството и на отсечката Ружинци – Монтана. „Още в първите дни на годината, с първото решение на Министерския съвет, одобрихме отчуждаването на имотите, необходими за изграждането на 41-километровата отсечка. Ще се работи ударно, за да се извърши отчуждаването и да започнем строежа“, увери регионалният министър.

Той изтъкна, че в останалите участъци строителството тече в добри темпове и ще бъдат завършени. Забавяне ще има само заради преправянето на първоначалния проект, от който ще отпаднат заложените кръгови кръстовища, срещу които са протестирали и местните жители през 2020 г. „Когато е съгласуван проектът през 2020 г., са заложени 3-4 кръгови кръстовища, които са недопустими. В момента сме пред финал на процедурата да бъде внесен и одобрен подробен устройствен план за изменение в участъците с изграждане на пътни възли“, увери арх. Иван Шишков. Той обобщи, че най-напреднало е строителството на скоростния път малко след Видин до Ружинци.

Първият участък при Видин е по-назад в изпълнението. Строителството на етапа Мездра – Ботевград върви по график, но за съжаление има забавяне поради проблеми с техническото решение, както и все още неодобрени ПУП-ове за новите пътни възли. „Това забавяне е във връзка с проблемите, заложени през 2020 г. Разбира се, очаквам до месец-два да бъдат одобрени всички подробни устройствени планове в тази част, за да се отпуши този проблем. Строителните фирми нямат проблеми с финансирането. Въпреки че бях критикуван от бивш регионален министър, че се разплаща на строителните фирми, ние поехме курс да им платим, защото това е единственият начин да бъдат притискани да работят качествено и в срок“, каза още той.

„Единственият начин тунелът под Петрохан да стане, е да се изгради с различен икономически подход, чрез концесия, защото държавата няма да може да го изгради в обозримо бъдеще при нужда от 20 млрд. лв. за всички липсващи магистрали“, коментира още министър Шишков. Той посочи пред представителите на местната власт, че проектът за тунел и довеждащо трасе към София е много важен за целия Северозапад. „В момента АПИ работи в тази посока, има възложена процедура за ОВОС, трасето е ясно.

То е с около 80 км по-кратко, отколкото това, което изгражда държавата в момента. При всички положения, ние като служебен кабинет и АПИ, ще форсираме колкото се може по-бързо да се завърши екологичната оценка. Но хората трябва да знаят, че държавата няма да има финансова възможност да завърши скоро това трасе“, подчерта министърът. Той напомни, че само строителството на скоростния път от Видин до Ботевград ще струва над 1 млрд. лв. на бюджета.

„За да не се превръща в поредната строителна илюзия, тунелът под Петрохан, предлагам, след като държавата свърши своята част – направи ОВОС и определи трасе, да помислят политиците и да предложат на хората да се направи процедура и да бъдат дадени на концесия. По-добре да има тунел, отколкото да го има само в устата на политиците. По-добре да има магистрала, отколкото да има говорене за магистрала. Това е моето предложение. Дойдох тук, освен да го инспектирам, от това място да се обърна към хората, основно от региона, независимо, че това ще е облекчение на целия пътен трафик. Моето лично мнение е, че това е по-добрият вариант“, коментира арх. Шишков.

След инспекцията министър Иван Шишков проведе работна среща в Областна администрация – Монтана. В нея участваха зам.-регионалният министър Николай Шушков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Венцислав Ангелов и инж. Десислава Паунова – член на УС, изпълнителният директор на „Автомагистрали“ ЕАД инж. Иван Станчев, Бисер Йорданов – директор на дирекция УСИП в АПИ, областните управители на Монтана, Враца и Видин – Валери Димитров, Георги Митов и Огнян Асенов, зам.-областният управител на Монтана Кирил Делев, директорите на областните пътни управления в трите области и др.

Министърът се запозна с проблемите, свързани с пътния и ВиК сектори в региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK