Денков: От догодина повече ваканция за големите ученици

Снимка: Infomreja.bg

"Успоредно трябва да върви промяната в учебните програми и промяната в учебниците", каза още образователният министър

"Учебната година започва на 15 септември, моето предложение е от 2023 година да започва от 7 септември. Тази една седмица ще се използва най-вече, за да се създаде правилен ритъм на учене и ваканции през учебната година. В момента не достигат дните, за да има достатъчно ваканции. През ноември могат да се дадат няколко дни ваканция", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS акад. Николай Денков, министър на образованието.

"Искаме да удължим и с две седмици учебната година за учениците от 1 до 6 клас, които да бъдат използвани за допълнителни упражнения, проектни занимания, нестандартни начини на обучение. Ние сме с най-къса учебна година за тази възраст в Европа", допълни той.

Относно предстоящите матури, образователният министър заяви, че организацията е много по-сложна, ще се проведат три пъти повече изпити, но се прави всичко възможно да няма проблеми.

"Има няколко основни разлики, освен повишението на минималния брой точки от 23 на 30, което не би трябвало да промени броя на отличниците, но може да промени тройкаджиите. В професионалните гимназии ще се държи и втори изпит за получаване на квалификация", заяви акад. Денков.

"Ще има повече отворени въпроси, защото позволяват собствена мисъл от учениците", подчерта Денков.

Според него все повече насоката ще е към знания и умения, които да стимулират самостоятелно мислене.

"Освен двете задължителни матури, има и два допълнителни изпита по избор. Те могат да бъдат избрани според собствените интереси на учениците и начина на кандидатстване във ВУЗ", добави още министърът.

По въпроса за промяна в учебниците акад. Денков смята, че тя трябва да върви успоредно с промяната в учебните програми.

"Нужно е да има последователност и спазване на установени етапи", отбеляза той.

"За промяната не разчитаме само на анкета от ученици, има такава и сред учители, има и професионален преглед на нагласите на родителите, мнението им е важно", каза още министър Денков.

Относно проблемите на училищата в настоящата кризисна ситуация с високи цени на горива, сметки, заплати на учители, министърът заяви, че проверките показват, че 12,3 процента за повишаване на заплатите ще се получат навсякъде.

"На много малко места има училища, които не могат да осигурят тези средства. Проблемът е предимно в детските градини и центрове за личностно  развитие. Повишихме разходите за транспортни услуги два пъти през последните шест месеца", допълни той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK