Демерджиев знае кои могат да попаднат в нов списък "Магнитски"

Снимка: Infomreja.bg

Той посочи, че засега цената на един глас е 150 лева

Вицепремиерът и служебен вътрешен министър Иван Демерджиев знае кои са тези лица, които могат да попаднат в нов евентуален списък "Магнитски". МВР работи да види има ли данни въпросните хора да могат да извършат престъпления. Там, където се преплита капиталът с политиката, МВР внимателно следи процесите, увери той пред БНТ.

"Има преплитане, тясна комуникация между политическите кръгове и бизнес кръгове. Дали са олигарси или не, става въпрос за хора със значителни финансови ресурси, с участия в политически партии, с участие в управлението на държавата или централното управление на държавата", коментира вътрешният министър.

Демерджиев недоумява защо партиите се обръщат и търсят причината в действията на служебния кабинет, като могат да потърсят вината в себе си.

Във връзка с предсрочните парламентарни избори на 2 април, Демерджиев заяви, че Жандармерията също се включва в опазването на вота. Силите ни са подготвени и нямаме никакви притеснения за подготовката на изборите на 2 април.

Той обясни, че в целия изборен процес участва ЦИК, а сега участва активно и Министерство на електронното управление, свързана с проверката на машините, доставката на устройствата, така че нещата трябва да се разграничат. ЦИК много често вика и търси помощ от МВР, но правомощията трябва да бъдат ясно разграничени, коментира Демерджиев.

По думите му репресии няма и не е имало на изборите. МВР не действа като репресивен орган, но си върши работата. За добро или за лошо някои от задържаните са членове на политически партии. Изобретателни си хората, които се опитват да купуват гласове, като корпоративният вот е водещ. Засиленото полицейско присъствие възпира този процес. Активни са някои общински прояви, някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители, но МВР пресича тези процеси, увери Демерджиев.

Той посочи, че засега цената на един глас е 150 лева. Понякога тези суми се разделят на части, като има предварителни, междинни и окончателни плащания след изборния ден.

По отношение опазването на българо-турската граница, Демерджиев заяви, че когато станал ресорен министър мигранти се возили в автобусите като нормални пътници, превозвани отново от мигранти. На цялата територия на страната се издирват и се залавят мигранти, посочи Демерджиев и даде пример, че миналата година над 168 000 мигранти се опитали да минат през България.

Апокалиптичната картина, която се опитват да наложат някои хора не е вярна, подчерта вътрешният министър. За него е необяснимо как 110 км от българо-турската граница не е обезпечена технически. Останалите километри също са обезпечени, но само с компромисни решения и не толкова качествени. Изградените километри на българо-турската граница ще бъдат обезпечени. Всичко, което е трябвало да се направи спешно на границата е направено, увери Демерджиев.

Той добави, че на МВР трябват и нови гранични полицаи.

Демерджиев отбеляза, че нелоялните назначения в МВР са назад във времето. Не е редно да се приписват на мен назначаваните служители на МВР с татуси и хиалурон, даде да се разбере вътрешният министър и добави, че се анализират всички условия по конкурсите. МВР има близо 50 000 служители и не може да сложи чадър освен ако прокуратурата не си затвори очите.

Според Демерджиев назад в годините прокуратурата се е опитала да направи МВР притурка. Сега МВР работи значително по-добре с държавното обвинение от това, което намерил от встъпването си в длъжност. Има добро взаимодействие на областните структура на МВР с прокуратурата. Премахването на специализираната прокуратура е изключително полезен ход, който върна възможността на прокуратурите по места да разследват престъпленията. Те имат глад да го правят това нещо, изтъкна вътрешният министър.

Демерджиев настоя да се направи ясно разграничение между работата на институциите. "Не подхожда нито на вътрешния министър, нито на главния прокурор да се изживяват в ролята на жертва. Учудва ме, че главният прокурор се изживява в такава роля. Нашата задача е да се противодействаме, а не да се правим в ролята на жертва. Не, ние не сме жертва, а целта ни е да противодействаме на престъпността", категоричен бе вътрешният министър.

Според него цялата тази паника не трябва да се развива пред очите на обществото.

За картината на Джаксън Полък, Демерджиев добави, че МВР не разбира от изкуство, а е призвано да пази и културните ценности. Той обаче отказа да коментира дали картината е оригинална или не. Полицията започва да работи все по-успешно, но колкото и да се манипулира общественото мнение, все по-трудно започва това да се случва, каза в заключение вътрешният министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK