ЕКСКЛУЗИВНО: Създателите на българския филм, избран на кинофестивала в Кан

Снимка: bTV

Лентата е с участието на Мария Бакалова

Ще го има! Най-големият и най-престижен кинофестивал в света – този в Кан се завръща. Но не през месец май, а през лятото от 6 до 17 юли. Откриването ще е с френско-американския филм на Леос Каракс „Анет“ с участието на Марион Котийар и Адам Драйвър. 

За председател на журито отново е поканен Спайк Лий, определен още миналата година. Той е първият цветнокож президент в историята на фестивала. 

А американската актриса, режисьорка и продуцент Джоди Фостър ще бъде специален гост на церемонията и ще получи Почетна „Златна палма“. 

Това което изпълва сърцата ни радост и ни кара да се гордеем ,че сме българи е че в конкурсната програма „Особен поглед“ е селекциониран филма „Women Do Cry” ("Жените наистина плачат") с Мария Бакалова, на българките Весела Казакова и Мина Милева, с които ви срещаме броени след като от престижния кинофорум обявиха селекцията.  

Казакова сподели, че в момента завършват филма си. Надява се да има вълна от български филми. Не са могли да си дадат сметка за значимостта на случилото се, но впоследствие осъзнават величината на успеха. 

По думите на Милева когато Бакалова е участвала във филма, не са знаели, че ще достигне такива върхове. 

Смятат да организират активистка акция на жени, които плачат на червения килим на кинофестивала в Кан, наричат го "плачеща кампания".

Според тях филмите трябва да имат социална ангажираност, да говорят нещо повече от просто един филм. Вълнува ги повече каузата, отколкото блясъка. А този път каузата е насилието над жени и женската солидарност.

В историята на филма има засегнати лични елементи, но тя е преди всичко драматургично подредена. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK