Съдебната палата се превърна в протестен палатков лагер

Адвокати в тоги излязоха на мълчалив протест

От тази сутрин пред Съдебната палата са разположени палатки на протестиращи, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС.

Ново напрежение възникна миналата седмица между главния прокурор Иван Гешев и изпълнителната власт.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Гешев в заплаха срещу новоназначените директори на ГДБОП и ДАНС. Според Рашков те са били извикани на разпит от Гешев. От прокуратурата заявиха, че те са поканени на среща по тяхно искане.

Рашков заяви, че ще се срещне със следващия главен прокурор, а не с този.

В протестите участва и вече бившият заместник-министър на регионалното развитие Тодор Стоянов. Според него протестиращите няма да си тръгнат до оставката на главния прокурор.

На среща с български журналисти от посолството на САЩ заявиха, че не предвиждат среща с главния прокурор.

Поредните протести и блокади започнаха още снощи.

Тази сутрин председателят на 45 НС Ива Митева от „Има такъв народ“ заяви, че главният прокурор явно не си е свършил работата, за което говорят санкциите, наложени от САЩ.

Вчера адвокати в тоги излязоха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Причината - реформа на съдилищата, предвиждаща закриване на районни съдилища и промяна в подсъдността по множество граждански и наказателни дела.

 

Столичната адвокатска колегия призова адвокатите на мълчалив протест с тоги срещу одобрения от ВСС модел 4 за реформа на съдебната карта. Ръководството на САК отбелязва, че актуализираният вариант на модел 4 предвижда сериозно намаляване на броя на районните съдилища, промяна в подсъдността по множество дела, създаване на съдебни състави „ад хок“ и др.

Ивайло Дерменджиев, който е избран за председател на Висшия адвокатски съвет, заяви, че реформата „модел 4” не е достатъчно добре обсъдена. „Не смятам, че отговаря на очакванията както на колегите адвокати, така и на съдиите”, посочи той. Според него трябва да се проведат допълнителни най-вече професионални обсъждания. На въпроса дали смятат, че ще бъдат чути, Дерменджиев каза: "Адвокатурата, когато мълчи, трябва да бъде чута".

Пред Съдебната палата днес имаше и съдии от СГС и СРС. „Подкрепяме призива на колегите адвокати. Считаме, че „модел 4” не е решение на проблемите със съдебната карта в България. Той по-скоро цели да реши един вътрешен на съдебната система проблем, който е следният: За съжаление настоящият състав на ВСС не си изпълнява едно от основните задължения - срочно, бързо организиране на конкурсите и всъщност „модел 4” е начин да реши този проблем, но чрез повишаване на голяма група съдии от районно на окръжно, от окръжно на апелативно ниво”, каза съдия Емил Дечев от СГС. Той подчерта, че това не е добро решение, това е само отлагане на проблема с конкурсите във времето с 3 до 5 години, след което отново той ще продължава да стои, ако не се реши начинът, по който се правят конкурсите.

„От друга страна обаче, този порочен начин на решаване на проблема с конкурсите, чрез „модел 4”, всъщност рефлектира негативно сред една голяма част не просто от българските магистрати, а въобще на българския народ. Защото аз мисля, че например град като Панагюрище, който е жив град с млади хора, с работеща индустрия, едва ли е точно градът, в който би трябвало да му бъде закрит Районният съд”, каза Емил Дечев. По думите му, в опита да се реши един проблем се създават много други.

Той напомни, че има подписка на над 570 съдии, които изразиха негативно мнение срещу този модел. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK