Радев не вижда логика България и Румъния да са извън Шенген

Снимка: БГНЕС

Това заяви президентът по време на среща с хърватския си колега Зоран Миланович

Няма никаква политическа и икономическа логика България и Румъния да са извън Шенген. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с хърватския си колега Зоран Миланович, съобщава БНТ.

Според Радев София е покрила всички критерии още през 2011 г. Моментни хрумвания и моментни политически доводи против нашето членство подкопават самата нормативна база на ЕС, смята той.

По думите му на всяка среща на Съвета се задава един и същи въпрос - на основание на какви писмени критерии България и Румъния са извън Шенген. Радев посочи, че това е загуба за Европа и ЕС в момент, в който се обсъждат военната мобилност и сигурност, икономическата криза и инфлацията в Европа.

Хърватският президент Миланович заяви, че страната му оказва пълна подкрепа на България, както и на Румъния, които чакат 12 години. По думите му тези 12 години са тежко лицемерие и несправедливост. Той подчерта, че две страни, едната от които Австрия, са против членството на България и че отделни интереси и пазарене в ЕС се обясняват като голяма философия. Критериите за членство не са прозрачни, а политически, посочи хърватският държавен глава.

В момента, в който България и Румъния станат членки на Шенген, транспортните връзки от Централна Европа за Солун ще станат по-бързи и вместо за Северна Европа, контейнеровозите ще пътуват за нашия регион, допълни Миланович.

Румен Радев заяви, че целта на България за присъединяване към Шенген остава месец октомври. Според държавния глава, различните поводи, облечени в аргументи за върховенството на правото, ще отпаднат.

Двамата президенти коментираха и темата за присъединяването на други страни от Западните Балкани към ЕС. Според Миланович има вероятност Албания и РСМ да бъдат разделени, защото Северна Македония не е изпълнила определени условни. Той добави, че ако Скопие не направи конституционните промени и не впише българите в основния си закон, ще трябва да чака.

Президентът Румен Радев изтъкна, че въпросът с РСМ не опира до двустранните ни отношения, а до отношението на Скопие към европейските ценности. Става вече въпрос за проблем на отношенията на РСМ с европейските ценности. В Копенхагенските критерии са човешките права. Постигане на равноправие на българите в тази страна чрез вписването им в Конституцията заедно с всички останали народи, изброени като държавотворни народи. Това е неотменимо европейско изискване, това са европейски ценности - това е европейски въпрос, допълни той.

Двамата лидери засегнаха и темата за войната в Украйна. По думите на Радев войната в Украйна показа необходимостта от разширяване на сътрудничеството и единството, така че да постигнем по-голяма сигурност и стабилност в региона. Двамата президенти осъдиха руската агресия.

Препотвърдихме нашата подкрепа за Украйна в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост, но растящите рискове от този конфликт ни карат да настояваме за прекратяване на кръвопролитните бойни действия, защото този конфликт увеличава рисковете - освен глобален икономически да прерасне и в глобален военен сблъсък, каза още Радев.

Зоран Миланович посочи, че подкрепя единството на ЕС, но че за войната в Украйна става въпрос за война, до която се е стигнало поради различни причини. Според него, сега през цялото време повтаряме заклинания и когато някой изрази минимален скептицизъм към догмата и когато не е за война до окончателно изтребление, излиза, че е за Русия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK