Нейнски за РСМ: ЕС трябва да е гарант за спазване на Договора за добросъседство

Източник: МВнР

Разширяването на ЕС към Западните Балкани е геополитически интерес, каза тя

Няма основания България да променя позицията си по отношение на Република Северна Македония. Проблемът в момента е, че настоящият Договор за добросъседство не се спазва. Трябва да има гарант за неговото спазване и това е ЕС, коментира пред НоваТВ бившият министър на външните работи Надежда Нейнски. 

РСМ трябва да доказва, че може да бъде приета в ЕС, а България няма отношения към това. Разширяването на ЕС към Западните Балкани е геополитически интерес.

За стабилност и сигурност в региона тя обясни, че балансът в Черно море е нарушен с анексията на Крим от Русия. Русия смята Черно море за свое.

По-рано президентът на Полша Анджей Дуда коментира, че е готов да съдейства за започването на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Припомняме, че въпреки че няма специални индикации, политически фигури в РСМ изразиха няколко пъти очакванията си след изборите преговорите с България да се отпушат и съседката ни да се забърза по пътя си към европейска интеграция.

Преди дни специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски заяви увереност, че бързо ще се намери общ език с евентуалното ново българско правителство с премиер Кирил Петков.

Едновременно с това и в Северна Македония настъпиха политически трусове, след като Зоран Заев загуби изборите и подаде своята оставкапосле пък я отложи. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK